Alegeri parlamentare in Republica Moldova: Proeuropenii au obtinut 54 de mandate; prorusii, 47

De T. Ex.
Reactualizat la:
Alegeri parlamentare in Republica Moldova: Proeuropenii au obtinut 54 de mandate; prorusii, 47
© TION - Alegeri parlamentare in Republica Moldova: Proeuropenii au obtinut 54 de mandate; prorusii, 47
După numărarea a 87,7% din voturi, în cadrul alegerilor parlamentare, care au avut loc duminică, în Republica Moldova, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova se menține pe primul loc cu 21,16% din voturi, urmat de PLDM cu 19,23% și PCRM cu 18,87% din voturi. În continuare, PDM a obținut 15,76% din voturi şi Partidul Liberal 9,3%.

Astfel, potrivit acestor date, PSRM ar obține 26 de mandate, PLDM – 23 de amndate, PCRM – 21 de mandate, PDM – 19 mandate şi PL – 12 mandate.

Dacă primele rezultate parțiale au dat un ușor avans partidelor proruse, acum, după numărarea a 87,7% din voturi, scorul partidelor proeuropene a crescut. În consecință, partidele care doresc aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (PLDM, PDM şi PL) cumulează 54 de mandate, suficiente pentru a forma Guvernul, iar cele proruse (PSRM şi PCRM) obţin împreună 47 de mandate.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, prezența la vot a fost de 55,86%, la urne prezentându-se 1.565.591 de alegători. La Chişinău, participarea a fost mult peste cea medie, ajungând la aproape 63%.

UPDATE. Potrivit ultimelor rezultate, anunţate după procesarea a 89,24 la sută din procesele verbale, PSRM se menţine pe primul loc cu 21,34%, dar pierde un mandat, care revine PLDM, clasat pe locul al doilea cu 19,46% din voturi.

În ceea ce priveşte numărul de mandate, PSRM obţine 25, PLDM – 24, PCRM – 21 de mandate, PDM – 19 şi PL – 12 mandate.

Prin urmare, partidele proeuropene ar avea în total 56 de mandate, iar cele proruse 45. Marja de eroare este de maxim 1 la sută pentru fiecare candidat.

UPDATE1. După numărarea a 98% din voturi, pe primul loc se menţine Partidul Socialist (PSM), cu 20,95% din voturi, potrivit Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova.

Pe locul al doilea se clasează Partidul Liberal-Democrat, cu 19,75% din voturi, urmat de Partidul Comuniştilor (PCRM) cu 17,83%, Partidul Democrat (PDM) cu15,94% și Partidul Liberal (PLM), care a obţinut 9,45% din voturi.

Astfel partidele proeuropene – PLDM, PDM şi PLM – au, împreună, peste 45 % din voturi, iar formaţiunile proruse – PSM şi PCRM – au 39%.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunțat că nu vrea alianţe cu formaţiuni proeuropene.

“Cred că în următoarele zile partidele proeuropene vor încerca să ajungă la un acord. Partidul nostru a adoptat o poziţie clară, nu va intra niciodată într-o coaliţie cu partide proeuropene. Vom purta discuţii şi vom ajunge la un acord doar cu formaţiuni care vor denunţa Acordul de asociere cu Uniunea Europeană şi vor accepta aderarea la Uniunea Vamală Rusia/Belarus/Kazahstan”, a declarat liderul formațiunii, Igor Dodon.

Vlad Filat, liderul Partidului Liberal-Democrat din R.Moldova, a anunţat că formaţiunea sa va alcătui o coaliţie cu Partidul Democrat şi cu Partidul Liberal.

Articole pe aceeași temă:

Mii de basarabeni au votat la alegerile parlamentare din Republica Moldova0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor