AJOFM Timis: Vreti ajutor social? Nu mai puteti refuza o slujba sau cursuri de pregatire

De Marcel Hoster
6Comentarii
AJOFM Timis: Vreti ajutor social? Nu mai puteti refuza o slujba sau cursuri de pregatire
© Tion: AJOFM Timis: Vreti ajutor social? Nu mai puteti refuza o slujba sau cursuri de pregatire
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș are o veste proastă pentru cei obișnuiți să ia bani de la buget degeaba. Din 22 octombrie a intrat în vigoare legea care prevede tăierea ajutorului social pentru cei care refuză un loc de muncă sau participarea la cursuri de pregătire.

Refuzi un loc de muncă sau să iei parte la cursuri de pregătire, rămâi fără banii prevăzuți de ajutorul minim garantat. Astfel, persoanele apte de muncă beneficiare ale Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat pot pierde ajutorul social dacă refuză un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională.

Începând cu 22 octombrie 2018 a intrat în vigoare Legea nr. 192/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Astfel, potrivit noilor prevederi, refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social . În această situație, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social.

Legea nr. 416/2001 prevede că persoanele apte de muncă ce nu realizează venituri din salarii sau din alte activități, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidența agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, pentru încadrare în muncă, și nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de aceste agenții.

Prin persoană aptă de muncă, conform prevederilor Legii nr. 416/2001, se înțelege persoana care îndeplinește următoarele condiții: are vârsta cuprinsă între 16 ani și vârsta standard de pensionare; nu urmează o formă de învățământ cursuri de zi prevăzută de lege; are starea de sănătate și capacitatea fizică și psihică corespunzătoare, care o fac aptă pentru prestarea unei munci.

ergfgg6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor