Agenda de week-end pentru consumatorii de cultura, la Timisoara

De S.P.D.
Reactualizat la:
Agenda de week-end pentru consumatorii de cultura, la Timisoara
© TION - Agenda de week-end pentru consumatorii de cultura, la Timisoara
Festivalul Teatrului Național și Street Delivery, concert al filarmonicii în Piața Bălcescu și Integrala Beethoven, remixuri Maria Tănase, show-uri cu piscină în Piața Victoriei, Antonimul venețian la Sinagogă, Incendii la Teatrul Maghiar și Cabaret la Teatrul German: frenezia culturală ce a cuprins Timișoara de-o vreme atinge, în acest week-end, o cotă – record.


”Hai Iu Iu” vor exclama fericiți admiratorii regizorului Radu Afrim, pentru care week-endul începe cu un eveniment de neratat: „Spectacolul Hai Iu Iu Nu Hey You You s-a născut la început de septembrie, la Gala Tânărului Actor – HOP de la Costineşti, organizată de UNITER, şi este rezultatul unui atelier de creaţie intitulat „Maria Tănase – 1913-2013”, coordonat de muzicianul Vlaicu Golcea şi desfăşurat pe parcursul a patru zile. Radu Afrim şi Vlaicu Golcea au transformat omagiul adus de o parte dintre concurenţii de la HOP marii cântăreţe Maria Tănase, singura artistă care a valorificat cântul românesc popular autentic, într-un spectacol de sine-stătător care este, deopotrivă, o adevărată aventură muzicală şi un îndrăzneţ dialog între trecut şi prezent”, explică realizatorii. Spectacolul-concert are loc în cadrul FEST-FDR Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti, vineri, 13 iunie 2014, de la ora 19 în Sala Mare a Teatrului Național Timișoara, iar alături de tinerii actori care vor interpreta remixuri Maria Tănase, va cânta și Maia Morgenstern. În aceeași seară în Parcul Civic, de la ora 22, Ze Murnau susține concertul intitulat ”Demlazz”.

Tot în cadrul festivalului organizat de TNT, sâmbătă, 14 iunie, de la ora 19, GroundFloor Group și Colectiv A din Cluj joacă, în sala 2, ”Parallel”, un spectacol de Ferenc Sinko și Leta Popescu. Nerecomandat spectatorilor sub 16 ani, ” spectacolul provoacă printr-o abordare directă a temelor corp, identitate sexuală, refulare, acceptare”.

Duminică 15 iunie, de la ora 11, la Galeria Calina are loc lansarea cărții ”Utopii performative – Artiști radicali ai scenei americane în secolul 21” de Cristina Modreanu. De la ora 19, la Sala 2, concert Muzica Teatrului Next Generation, cu Tibor Cari&The Theatre Fleas Orchestra: ” piese din filme și spectacole de teatru , piese care trăiesc o altă viață dincolo de teatru, unele care încă nu și-au găsit spectacolul, improvizații cu explozie imediată, dans, senzații, o anume stare de déjà vu teatral: sunet, atmosferă, un quelque chose inefabil ce creează dependență”, promit muzicienii.

Sâmbătă, 14 iunie, și duminică, 15 iunie, de la ora 22, în Piața Victoriei, Compania Senza Tempo din Spania prezintă ”Lazurd”, un spectacol ”despre lumi ce există în paralel și despre toate acele lucruri care se pierd doar pentru a renaște în vis”. Biletele la spectacolele propuse de TNT au prețuri între 20 și 40 de lei, iar la show-urile outdoor accesul publicul este liber.

A venit și vremea pentru Street Delivery. A opta ediție a festivalului se desfășoară în perioada 13-15 iunie 2014 și are ca temă Societatea Mobilă. De această dată, Cărturești ”livrează” strada pietonală Mărășești. Vineri, sâmbătă și duminică, de la ora 15 până noaptea, au loc zeci de ateliere, concursuri, spectacole, concerte, proiecții de film și alte acțiuni. Din puzderia de acțiuni și evenimente în cadrul Street Delivery semnalăm: vineri, 13 iunie, după ora 19, Bibanu DJ set și concerte Theory of Mind și Moonlight Breakfast. Sâmbătă, 14 iunie, de la ora 18, Antonimul veneţian – performance cu Baczó Tünde, Alin State, CáriTibor (pian), Szabó J. Attila (violoncel), „lentila prin care veți privi, cu totul altfel decât în bineștiuta poveste, o ultimă, intensă întâlnire între doi oameni care au cunoscut, de tineri, marea dragoste unul în brațele celuilalt și pe care viața, cu zig-zag-ul ei imprevizibil, i-a despărțit. Se regăsesc pentru o zi. O trăiesc cu ardoarea unei vieți întregi. Două firi pasionale, prinse într-o iubire ca-n filme și un final mai presus de moarte ….la Veneția”. După ora 19, concerte Lights Out și Blazzaj. Duminică, 15 iunie, după ora 19, concerte JazzyBit, Maria Răducanu&Pedro Negresco.

Un adevărat maraton muzical propune Filarmonica Banatul publicului în acest sfârșit de săptămână.

Concertul simfonic de vineri, 13 iunie 2014, de la ora 19, în sala Capitol va fi dirijat de Jozsef Horvath, iar soliști vor fi pianista Manuela Iana-Mihăilescu și trompetiștii Franz Troster (Germania) și Corneliu Meici. În program, Concertul nr.1 pentru pian şi orchestră op.15 de Ludwig van Beethoven, Concertul pentru două trompete şi orchestră în Re major de Antonio Lucio Vivaldi şi Concertul pentru două trompete în Re major de Francesco Onofrio Manfredini, la final Simfonia nr.8 în si minor (Neterminata) de Franz Schubert.
Maestrul Peter Oschanitzky va dirija sâmbătă, 14 iunie 2014, de la ora 21, concertul pe care orchestra Filarmonicii Banatul și Corul Ion Românu îl vor susține în aer liber, în Piața Bălcescu. La ineditul eveniment pus la cale de directorul Ioan Coriolan Gârboni vor participa 120 de instrumentiști, 30 de soliști, numeroși artiști invitați, iar programul cuprinde partituri din creația lui Rossini, F.Loewe, E.Morricone, Mozart, V.Monti, P.Mascagni, dar și piese scrise de compozitorul timișorean Josef Kappl.

Duminică, 15 iunie 2014, de la ora 19, în sala Capitol, în cadrul ambițioasei Integrale a sonatelor pentru vioară și pian de Ludwig van Beethoven va avea loc un recital susținut de Gabriel Popa (vioară) și Dragoș Mihăilescu (pian). În program, Sonata nr.3 în Mi bemol Major, Sonata nr.2 în La major și Sonata nr.5 în Fa major.
La concertul în aer liber, din Piața Nicolae Bălcescu, accesul publicului va fi liber. Pentru evenimentele filarmonicii în sala Capitol, prețul biletelor este 20 de lei (pentru elevi și pensionari – 10 lei).

Teatrul Maghiar din Timișoara își invită publicul la ultima reprezentație a stagiunii, duminică, 15 iunie 2014, de la ora 17: ”Incendii” de Wajdi Mouawad, un spectacol al regizorului Radu Alexandru Nica. ”Textul Incendii este o poveste de tip puzzle despre pierderea unui trecut misterios și plin de tenebre, ce se lasă cu greu recuperat. Subiectul reprezintă parcursul sinuos și inițiatic al gemenilor Jeanne și Simon, în încercarea acestora de a decripta trecutul mamei lor care, înainte de moarte, a tăcut cinci ani de zile”, explică artiștii. Spectacolul este tradus în românește, iar biletele costă 16 lei (pentru elevi, studenți și pensionari – 8 lei).

Teatrul German de Stat Timișoara joacă vineri,13 iunie, o nouă reprezentație a musicalului ”Cabaret” de John Kander, un spectacol de Răzvan Mazilu. Sâmbătă, 14 iunie, pe afișul TGST se află piesa ”Făptași” de Thomas Jonigk, în regia lui Szabó K. István. Spectacolele încep la ora 19,30 și sunt supratitrate în limba română, iar biletele costă 20 de lei (pentru elevi, studenți și pensionari – 10 lei).

foto (c) fotosen.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor