Ada Hausvater a primit din partea Frantei rangul de Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor

De S.P.D.
1Comentariu
Ada Hausvater a primit din partea Frantei rangul de Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor
Ada Hausvater a primit din partea Frantei rangul de Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor
Ada Hausvater, regizor, manager al Teatrului Național din Timișoara şi unul dintre cei mai dinamici animatori culturali ai urbei, este Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor, titlu acordat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța. Nominalizarea ei pentru această onorantă distincţie s-a făcut la iniţiativa Institutului Francez din Timişoara.

„Ordinul Artelor și Literelor este, conform decretului de constituire 57-549/1957, o decorație onorifică având scopul de a recompensa acele persoane care s-au distins prin creațiile lor în domeniul artistic sau prin contribuția pe care au avut-o în propagarea artelor și literelor în Franța și în lume. În scrisoarea ce însoțește documentul emis în data de 13 aprilie 2012, ministrul francez al culturii și comunicării, Frédéric Mitterand, subliniază că Ordinul Artelor și Literelor este una dintre principalele distincții ale Republicii Franceze, între cele patru ordine ministeriale ale statului francez. Propunerea pentru nominalizare a venit din partea Institutului Francez din Timișoara, în baza realizărilor artistice și manageriale care au condus la decizia Consiliului Ordinului, respectiv a Ministerului Culturii și Comunicării de a acorda managerului Teatrului Național titlul de Cavaler. De la absolvirea Academiei de Teatru și Film, în 1997, Ada Hausvater a montat peste douăzeci de spectacole în teatre din România și Republica Moldova”, subliniază secretarul literar al TNT, Codruţa Popov. Între cele mai importante realizări ale mandatului Adei Hausvater ca director al TNT se numără lansarea în circuitul teatral a două noi săli de teatru – Sala 2 fost manej imperial, fostă sală de sport, recuperată dintr-o avansată stare de degradare) și Studio 5 şi realizarea Fabricii de decoruri, prima structură de acest gen din România. Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale TNT, aflate acum în lucru, este recuperarea sinagogii desacralizate din cartierul Fabric și transformarea sa într-o nouă sală de spectacole, în cadrul viitorului Centru European de Antropologie Multiculturală a Spectacolului. Adei Hausvater îi aparţine şi iniţiativa de a fonda Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, asociaţie comunitară al cărei scop este susţinerea candidaturii Timișoarei pentru titlul de capitală culturală europeană în 2021.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor