Active Watch: CNADNR reactioneaza in stil mafiot, angajatii suspendati au fost intimidati

De Marcel Hoster
6Comentarii
Active Watch: CNADNR reactioneaza in stil mafiot, angajatii suspendati au fost intimidati
© Active Watch: CNADNR reactioneaza in stil mafiot, angajatii suspendati au fost intimidati (foto: arhiva)
La o săptămână de la declanşarea scandalului măsurilor disciplinare împotriva a trei angajaţi din cadrul Companiei de Drumuri, un ONG, Active Watch, acuză că deciziile luate sunt de tip mafiot. Organizaţia cere respectarea legislaţiei şi celor trei persoane vizate să continue cu dezvăluirile.

„CNADNR a reacționat în stil mafiot la ieșirile publice a trei funcționari care și-au asumat rolul de avertizori de integritate”, trag concluzia cei de la Active Watch.

Organizaţia a reacţionat după ce mai multe persoane din cadrul companiei au ieşit public pentru a denunţa existenţa unor probleme grave, acuzând obţinerea de către conducere a unor foloase necuvenite. Ca şi contra măsură CNADNR a decis suspendarea contractelor de muncă celor trei angajați şi cercetarea disciplinară a acestora.

„În ultimele săptămâni, trei funcționari CNADNR au semnalat prin intermediul presei o serie de nereguli administrative grave în activitatea companiei. Drept răspuns, instituția a declanșat o cercetare disciplinară împotriva lor și le-a suspendat temporar contractele de muncă până la încheierea cercetării. Această acțiune are scopul vădit de a sancționa curajul acestora, dar mai ales de a descuraja salariații CNADNR care ar fi tentați să denunțe neregulile din Companie. Instituția urmărește prin aceste măsuri să oculteze informațiile privind eventualele nereguli administrative și să-și protejeze imaginea sancționând curajul funcționarilor care au informat publicul și autoritățile despre posibile nereguli în administrarea CNADNR”, au anunţat cei de la Active Watch.

În sprijinul celor trei persoane, organizaţia neguvernamentală aduce textul Legii avertizorului public.

„Legea avertizorului public de integritate nr. 571/2004 spune clar că avertizorii nu au obligația de a se adresa în prealabil unor instanțe interne, ci se pot adresa direct mass-mediei atunci când doresc să expună anumite nereguli, ilegalități, abuzuri, proastei administrări a resurselor publice. Articolul 6 din lege conține sintagma „alternativ sau cumulativ”, ceea ce înseamnă că sesizarea poate fi adresată oricăruia dintre destinatarii prevăzuți de lege și că este suficient să fie adresată unui singur destinatar pentru ca persoana care a făcut-o să fie considerată avertizor de integritate și, în consecință, să beneficieze de protecția prevăzută de legea pentru avertizori”, arată reprezentanții organizației.

Tot cei de la acest ONG mai spun că invocarea reglementărilor interne pentru sancționarea celor trei intră în contradicție cu prevederile legii, care spune limpede că avertizorul nu este obligat să țină cont de procedurile instituționale în cazul în care se hotărăște să expună anumite fapte (Art.5.d.: „În cazul avertizării în interes public, nu se aplică normele deontologice sau profesionale de natură să împiedice avertizarea în interes public”).

Toate instituțiile publice au obligația să își armonizeze normele și reglementările interne cu prevederile legii avertizorului de integritate. În cazul unor litigii în justiție, legea primează, iar instituțiile care nu au ținut cont de ea riscă să fie sancționate și să producă astfel noi pagube bunurilor publice.

Hotărârile luate de conducerea CNADNR sunt considerate abuzive, iar cei din fruntea companiei ar fi acţionat cu rea-credinţă, mai spun cei de la Active Watch.

„Mai grav, cei trei susțin că au fost hărțuiți și intimidați atunci când au sesizat conducerii diferitele nereguli constatate, ceea ce justifică o dată în plus decizia lor de a se adresa presei”, conform Active Watch.

Reprezentanții ONG-ului cer conducerii Companiei de Drumuri să anuleze măsurile declanșate împotriva celor trei angajați.

„Cerem conducerii CNADNR să respecte legea, să anuleze imediat măsurile declanșate împotriva celor trei salariați și să declanșeze urgent o anchetă care să verifice cele semnalate de aceștia. De asemenea, recomandăm celor trei salariați sancționați de conducerea CNADNR și tuturor funcționarilor dornici să expună nereguli sau încălcări ale legii să se pună la adăpostul legii avertizorului de integritate (legea 571/2004)”, cer cei de la Active Watch.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor