tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Lugoj
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
    • Dialoguri Sănătoase
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • Timp liber
    • Cultură
    • Cinema
    • Horoscop
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • VIDEO
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
  • Lugoj
Select Page


Tion
TION Cele mai tari party-uri
Vedeti cat si ce beau timisorenii pe timp de criza

Vedeti cat si ce beau timisorenii pe timp de criza

la 14 November 2011 15:07
14 November 2011 15:07
Cei care circulă prin cluburile şi pub-urile din Timişoara ştiu că unul dintre atuurile oricărui loc de acest fel este un bun barman. Daniel Ostache activează în această branşă de şapte ani. El spune că românii nu au fost influenţaţi de criză la capitolul „băut”, în sensul că beau la fel de mult, dar sunt mai atenţi la „etichetă”. Cât despre gusturi, românii nu sunt la fel de educaţi ca străinii: nu ştiu ce să aleagă, spune Dani.
Scris de Zoltan Varga - Cei care circulă prin cluburile şi pub-urile din Timişoara ştiu că unul dintre atuurile oricărui loc de acest fel este un bun barman. Daniel Ostache activează în această branşă de şapte ani. El spune că românii nu au fost influenţaţi de criză la capitolul „băut”, în sensul că beau la fel de mult, dar sunt mai atenţi la „etichetă”. Cât despre gusturi, românii nu sunt la fel de educaţi ca străinii: nu ştiu ce să aleagă, spune Dani.

Trimite articolul

X

Daniel Ostache şi-a început cariera la Cluj, a lucrat ceva vreme „afară”, după care a ajuns la Timişoara, în The Note şi River Deck, pentru ca mai apoi să se stabilească în Scottish Pub, loc unde poate fi găsit după pultul barului şi acum. În ceea ce priveşte obiceiurile „de băut” ale celor care calcă în pub-uri şi cluburi, el crede că acestea sunt marcate de o anumită „incultură” care se manifestă şi la acest nivel.

„Clienţii străini ştiu exact ce vor, dar marea majoritate a românilor nu au gusturi rafinate şi beau doar ceea ce se poartă, ceea ce e trendy, ceea ce e promovat cel mai bine. Ideea e că dacă vedem o marcă de băutură care se promovează peste tot, creierul ne sugerează că e cea mai bună. Nu e nici pe departe aşa. Viaţa de noapte a explodat la noi numai de vreo zece ani, aşa că n-am avut timp să gustăm multe tipuri de băuturi. Deci, din păcate, nu ştim să alegem”, opinează barmanul.

Barmanul trebuie să fie un psiholog

Ca şi în cazul altor personaje din viaţa de noapte şi un barman trebuie să fie un bun psiholog şi mai ales un bun ascultător, căci o sumedenie de clienţi vin să-i plângă pe umăr.

„Fiecare om are o problemă. De exemplu, vine cineva din Bucureşti la Timişoara şi e supărat că nu-i merge afacerea. Cu cine poate discuta relaxat? Cu barmanul, aşa că se descarcă de nişte probleme. E greu să găseşti pe cineva care să ştie să te asculte, dar care să dea şi o replică atunci când trebuie. Şi ăsta e rolul unui barman”, spune Dani.

Cele mai uzuale băuturi vândute în bar sunt vodka, whisky-ul şi romul, iar preţul unui pahar oscilează enorm de mult în funcţie de calitatea produsului, fiind cuprins undeva între 10 şi 200 de lei.

„Una dintre cele mai interesante băuturi pe care le-am făcut în ultima vreme a fost pentru un client care îşi dorea un anumit tip de băutură care se face numai cu şampanie. A trebuit să desfac o şampanie întreagă, pentru asta şi băutura a costat aproape 500 de lei”, povesteşte Daniel Ostache.

O altă latură foarte interesantă a acestei meserii este aceea că, în timp, clienţii casei capătă o încredere nesăbuită în abilităţile de psiholog ale unui barman.

„Sunt nenumăraţi clienţi care vin şi îmi spun <<Dă-mi ceva de băut>>. Pentru asta trebuie să-i capeţi încrederea, să-i oferi ceva ce i-a plăcut, pentru ca după aceea să meargă pe mâna ta”, spune barmanul.

În ceea ce priveşte preferinţele în funcţie de vârstă şi sex, barmanul crede că acestea sunt destul de diverse.

„Fetele de obicei nu beau chestii complicate. Le plac băuturile dulci care arată pompos şi la fel e şi cu băieţii, cei pe la 25 de ani în principal, care n-au avut încă timp să încerce prea multe şi preferă gusturile dulci. Problema e cât de des îţi antrenezi papilele. Ca la mâncare, în timp preferi alte gusturi. Trebuie să încerci. Dacă nu guşti, nu ştii ce ţi se potriveşte. Degeaba bei la 20 de ani un whisky fin, căci nu ştii să-l savurezi. Dacă în schimb ai încercat o sută de etichete de whisky, atunci altcumva se pune problema”, explică Dani. Dar oare ce face un barman atunci când nu poate să ciocnească cu clienţii? „Mda, se mai întâmplă şi asta. Depinde de situaţie. Am avut momente când luam medicamente şi a trebuit să ciocnesc cu clienţii, fiindcă ei nu vor să audă de problemele tale şi aşa e şi normal. Am ciocnit elegant un rând şi gata”, îşi aminteşte Daniel Ostache.

Când şi cât beau timişorenii?

Am fost curioşi să aflăm şi dacă criza a influenţat în vreun fel obiceiurile de băut ale celor care ies în cluburi şi pub-uri. Răspunsul a fost un categoric „nu”.

„Se bea la fel de mult ca şi înainte, cu singura diferenţă că acum nu se mai beau chestii scumpe, se uită lumea la marca whisky-ului. Între străini şi români e şi altă diferenţă: occidentalii beau numai în week-end, deci vineri şi sâmbătă merg până la capăt. La noi se bea şi-n timpul săptămânii. Oricum eu sunt de părere că la Cluj în baruri se bea mai mult decât în Timişoara. E o viaţă de noapte mai activă şi-n timpul săptămânii. La noi e linişte în afara week-end-ului”, a constatat Dani.

O altă diferenţă majoră între barmanii „de afară” şi cei din ţara noastră este aceea că acolo lumea e specializată.

„La noi, un barman face şi cafea, serveşte şi bere şi vin şi whisky şi cockteiluri. Când am lucrat în străinătate, aveam un barista care făcea numai cafea, iar seara venea bartenderul, specialistul. E drept, erau şi preţuri mai mari, dar acolo lumea merge să consume într-un loc unde îi place. La noi, lumea merge pe principiul <<unde merge gaşca>>”, e de părere Dani Ostache.

Trimite articolul

X
Taguri:
barman ,
bautura ,
club ,
criza ,
Daniel Ostache ,
pub ,
timisoara ,
timisoaran
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Profesorii români spun că au cea mai mare nevoie de formare în lucrul cu elevii cu CES
    2
    Lucrări de lungă durată. Trafic restricționat sau chiar închis pe încă cinci străzi din Timișoara
    3
    Angajați ai ITM Timiș, în control alături de inspectori de muncă din Italia. Vizat a fost domeniul construcțiilor
    4
    Colinde și spirit festiv la Cenad. Concertul de Crăciun 2025, susținut de studenții UVT
    5
    Un bărbat beat și-a turnat benzină pe el și pe mașină, într-o benzinărie din Timișoara
    6
    FOTO. Biserica în formă de cruce care veghează orașul de piatră
    7
    FOTO. De la costumul ceangăilor la podoabele junilor. O expoziție inedită poate fi văzută la Muzeul Satului Bănățean
    8
    A murit Marius Keseri, bateristul trupei Direcția 5
    9
    László Krasznahorkai, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2025
    10
    VIDEO. Se lucrează, în sfârșit, și pe primul lot al căii ferate Caransebeș – Timișoara – Arad

    Cele mai noi știri

    Ştiri din Timiș

    Colinde și spirit festiv la Cenad. Concertul de Crăciun 2025, susținut de studenții UVT

    Mapamond

    VIDEO. Incendiu devastator într-un club din India. 25 de persoane au murit, inclusiv turiști

    Ştiri din Timiș

    Când „bogăția” e doar o iluzie. Psihologul clinician Aurelia Marcoane explică paradoxul sărăcirii în era abundenței afișate

    Ştiri din Timiș

    „Poveste de Crăciun în Charlottenburg” revine cu tradiții, colinde și momente festive

    Turism

    FOTO. Insula înghețată a pinguinilor, unde oamenii sunt doar musafiri

    Azi în Timișoara

    Ce facem astăzi, 7 decembrie 2025, în Timișoara?

    Ştiri din Timiș

    VIDEO. Magia iernii prinde viață la Muzeul Satului Bănățean. S-a deschis Lights of the Village!

    Agenda

    FOTO. Al-Khwarizmi, un savant deschizător de drumuri în matematică

    Eveniment

    Tragedie într-un sat din Timiș: bărbat găsit mort în casă din cauza scăpărilor de gaz

    Ştiri din Timiș

    „Colind și bucurie”. Artiști consacrați aduc magia sărbătorilor la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Timiș Online

    ISSN 3008-2323

    ISSN-L 3008-2323

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici