Această săptămână subliniază importanța alăptării ca prim pas esențial în asigurarea sănătății și dezvoltării pentru fiecare copil, încă din primele momente de viață. Alăptarea exclusivă în primele șase luni este considerată una dintre cele mai eficiente modalități de a oferi nou-născuților un început sănătos.
OMS și UNICEF recomandă începerea alăptării în prima oră după naștere și continuarea exclusivă până la vârsta de șase luni. În această perioadă, bebelușul nu ar trebui să primească alte alimente sau lichide, nici măcar apă.
După șase luni, alimentația complementară adecvată trebuie introdusă treptat, alături de continuarea alăptării până la vârsta de doi ani sau chiar mai mult.
Se încurajează alăptarea la cerere, zi și noapte, și se recomandă evitarea folosirii biberonului, tetinelor sau suzetelor.
De ce este alăptarea atât de importantă
Alăptarea contribuie la reducerea riscului de mortalitate infantilă, subnutriție și boli cronice. Statisticile arată că anual, aproximativ 2,7 milioane de decese în rândul copiilor pot fi atribuite subnutriției, ceea ce reprezintă aproape 45% din totalul deceselor la copii.
Laptele matern oferă bebelușilor toate substanțele nutritive esențiale, proteine, grăsimi, vitamine și anticorpi, într-o formă ușor de digerat. În plus, acesta contribuie la protejarea împotriva infecțiilor, alergiilor, obezității, astmului și diabetului de tip 1.
Beneficiile alăptării nu se opresc la copil. Mamele care alăptează au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer de sân, cancer ovarian, hipertensiune arterială și diabet de tip 1.
Institutul Național de Sănătate Publică prezintă beneficiile alăptării:
„Prin alăptare:
- Se stabilește o legătură privilegiată între mamă și nou născut;
- Bebelușul recunoaște mirosul mamei sale și pe cel al laptelui ei, la fel ca și mama care știe să distingă mirosul bebelușului ei, atașamentul fiind realizat în jurul mirosului recunoscut;
- Se întărește încrederea reciprocă, încrederea bebelușului în mamă, care îi îndeplinește cererea și încrederea în sine a mamei care se vede și se simte competentă;
- Laptele matern oferă bebelușului tot ce are nevoie să crească: anticorpi, vitamine, săruri minerale, oligoelemente, zaharuri, grăsimi, proteine, toate în cantitățile potrivite;
- Laptele matern favorizează o bună digestie, nu obosește rinichii, nici ficatul și limitează gazele;
- Se oferă protecție împotriva alergiilor: laptele matern ajută la reducerea riscului de alergii la copiii care sunt predispuși ereditar;
- Se previne obezitatea: bebelușii alăptați par mai puțin expuși riscului de obezitate în copilărie și adolescență;
- Se oferă protecție împotriva altor boli: bebelușii alăptați au risc mai mic de a dezvolta astm și diabet de tip 1;
- Se reduce riscul apariției anumitor tipuri de cancer la mamă, cum ar fi cele de sân și ovar;
- Se reduce riscul de hipertensiune arterială și diabet de tip 1 la mamă;
- Se oferă protecție împotriva germenilor datorită anticorpilor mamei: copilul neavând încă un sistem imunitar bine dezvoltat.”
În ultimii zece ani, s-au înregistrat progrese semnificative. La nivel global, rata alăptării exclusive în primele șase luni a crescut cu aproximativ 10% față de 2013, unele țări raportând chiar creșteri de până la 20%.
INSP pune la dispoziția mamelor care alăptează un pliant informativ, care poate fi accesat AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!