Răspândirea virusului gripei aviare continuă să provoace îngrijorare la nivel global, atât în rândul autorităților, cât și al industriei avicole. În ultimii ani, epidemia a dus la moartea sau sacrificarea a sute de milioane de păsări, afectând lanțurile de aprovizionare, determinând creșterea prețurilor la alimente și amplificând temerile legate de o posibilă nouă pandemie.
Ungaria s-a numărat printre cele mai afectate state europene în sezonul 2024–2025, reprezentând peste jumătate din focarele de gripă aviară înregistrate în fermele din Uniunea Europeană. Cele mai multe cazuri au fost confirmate între sfârșitul lunii octombrie și luna mai, potrivit datelor oficiale.
Noul focar a fost depistat la o fermă din apropierea orașului Szolnok, unde erau crescute aproximativ 19.700 de rațe. Virusul a provocat moartea a 725 dintre acestea, iar restul au fost sacrificate preventiv, a anunțat OIE, citând raportul autorităților veterinare ungare.
Gripa aviară este o boală virală extrem de contagioasă, care afectează în special păsările de curte și speciile sălbatice de apă. Virusurile sunt clasificate în funcție de gradul de patogenitate – ridicată (HPAI) sau scăzută (LPAI) – în funcție de structura lor moleculară și de severitatea bolii pe care o provoacă.
Rațele crescute pentru îngrășare sunt folosite în principal la producerea de foie gras, un produs alimentar de lux. Ungaria este al doilea mare producător de foie gras din lume, după Franța.
De regulă, focarele de gripă aviară apar în sezonul de toamnă, odată cu migrația păsărilor sălbatice din Asia către Europa, care pot transporta virusul. Conform reglementărilor internaționale, statele care identifică boli animale periculoase – precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă – au obligația de a notifica imediat Organizația Mondială pentru Sănătate Animală și de a transmite rapoarte periodice privind evoluția situației.
Citiți principiile noastre de moderare aici!