Ziua internationala a educatiei copiilor nevazatori – marcata la Liceul IRIS din Timisoara

De Valentin Rusu
Ziua internationala a educatiei copiilor nevazatori – marcata la Liceul IRIS din Timisoara
În 13 noiembrie s-a marcat Ziua internațională a educației copiilor nevăzători la Timişoara, la Liceul IRIS. În 1946, în SUA, a fost votată Legea Protecției Educației Nevăzătorilor. În același an, a fost lansată prima revistă dedicată copiilor nevăzători și a fost organizată Ziua națională a educației copiilor nevăzători. Ulterior, acest eveniment a căpătat un caracter internațional, fiind marcat în lumea întreagă.

Prin manifestările dedicate Zilei internaționale a educației copiilor nevăzători, se dorește atenționarea și sensibilizarea opiniei publice asupra problemelor cu care se confruntă această categorie socială. Educația nevăzătorilor nu diferă prea mult de cea a persoanelor cu vedere normală, doar metodele și mijloacele didactice sunt diferite. Există școli speciale, unde copiii nevăzători învață materii obișnuite, precum tainele calculatorului, cu ajutorul unor echipamente speciale și îndrumați de profesori special pregătiți. Statisticile arată că, la ora actuală, în lume trăiesc 400 de milioane de oameni cu deficienţe de vedere.

„Pe lângă o educație de calitate, colectivul liceului oferă acestor elevi îndrumarea necesară pentru dezvoltarea deprinderilor de viață zilnică prin activități în cadrul diferitelor ateliere: gastronomie, igienă și estetică personală, art-terapie, origami, croitorie, împletituri, pictură, muzică, informatică, etc. Chiar dacă procesul de învățare este mai dificil pentru elevii nevăzători, mulți dintre aceștia au reprezentat cu succes liceul la festivaluri de muzică, șah, la concursuri naționale pe discipline, în cadrul unor proiecte multiculturale, la olimpiade sportive”, spune Dănuţ Petnaise, directorul liceului.

Printre oaspeți liceului s-au remarcat membrele Clubului Lions Diamond Timișoara, care sunt o prezență permanentă în activitățile și proiectele elevilor acestei școli. Pentru a marca importanța zilei, porțile Liceului Teoretic Special Iris au fost deschise tuturor oaspeților care au participat la activitățile desfășurate și care s-au familiarizat, astfel, cu metodele și mijloacele de educație specifice elevilor ambliopi și nevăzători.

„Deficiențele de vedere pot reprezenta obstacole greu de depășit în calea afirmării de sine, a construirii unei cariere și a unei vieți care să se înscrie în sfera normalului. Educația copiilor nevăzători începe în familie și se continuă în școlile speciale”, spune directorul adjunct al liceului, Ileana Lazsadi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor