Zi de doliu la Timisoara. Depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor pentru cei care s-au jertfit la Revolutie

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
1Comentariu
Zi de doliu la Timisoara. Depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor pentru cei care s-au jertfit la Revolutie
© Depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor pentru cei care s-au jertfit la Revolutie
Ziua de 17 Decembrie este zi de doliu pentru Timișoara. În urmă cu 26 de ani, pe străzile orașului se duceau lupte care aveau să ducă la câștigarea libertății atât de mult dorită. La 26 de ani de la acea zi, la Cimitirul Eroilor din Timișoara, acolo unde au fost înmormântați eroii Revoluției, s-au depus coroane de flori.

Tot aici a avut loc o slujbă de pomenire și un parastas, unde a fost prezent și mitropolitul Banatului. La eveniment au fost participat și oficialități, pe lângă revoluționari, prieteni și rude ale celor care s-au jertfit pentru libertate.

„De la Biserica Martirilor şi până în ceasul acesta n-a încetat în bisericile noastre să se înalţe către Dumnezeu pentru cei ce sunt şi nu mai ştim unde sunt. Totuşi, îi căutăm aici sub această ţărână, dar îi căutăm şi în inimile dumneavoastră. Apreciem lucrarea făcută de primărie pentru acest monument şi pentru mormintele lor, care văd că sunt îngrijite, şi aici vă aşteaptă pe dumneavoastră şi pe noi ori de câte ori trecem prin cimitirul acesta să le aprindem o lumânare la căpătâi. Sunteţi şi veţi rămâne legaţi pentru totdeauna de locul acesta şi să le lăsaţi ca zestre, ca tezaur sfânt al familie dumneavoastră, să le spuneţi nepoţilor şi strănepoţilor că sunteţi urmaşi de martiri, că sunteţi sânge din sângele martirilor. Sădiţi în inimile lor aceste cuvinte, ca acest loc să nu fie niciodată pustiu şi mereu să ardă o flacără a recunoştinţei noastre şi a generaţiilor care o să vină. Dumnezeu să-i odihnească în pace şi să ne ierte şi pe noi, căci poate nu am făcut totul pentru idealurile şi pentru ce au gândit ei atunci când au ieşit în stradă să îmbrăţişeze moartea. Dumnezeu să-i odihnească, iar pe dumneavoastră şi pe toţi să ne întărească Dumnezeu şi să nu şteargă din mintea noastră memoria acestor 111 fii ai acestei cetăţi care acum zac sub brazda rece a patriei”, a spus mitropolitul Banatului, IPSS Ioan.

În 17 decembrie se trăgeau în Timișoara primele gloanțe, iar primii oameni erau secerați de plumb. Tineri, copii, muncitori, glonțul nu a iertat nimic atunci, în acea zi sângeroasă, a distrus viețile care i-au ieșit în cale sau le-a luat cu totul… Miliția, armata, au scos pe străzi TAB-uri, tancuri, pentru a-i intimida pe demonstranții care strigau sloganuri anti-Ceaușescu. Sute de oameni au fost răniți atunci la Timișoara, iar peste 60 au murit. A fost sânge pe caldarâm, iar spitalele erau pline de răniți.

UPDATE. Tot joi, la Biserica Martirilor din Timişoara au avut loc depuneri de coroane, dar și o slujbă de pomenire a eroilor martiri de la Revoluția din 1989.

Articole pe aceeași temă:

Program special la 26 de ani de la Revolutie, la Timisoara: depuneri de coroane, lumanari, parastas si concerte1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor