Va afecteaza seceta? Solicitati certificate de forta majora

De Marcel Hoster
Va afecteaza seceta? Solicitati certificate de forta majora
Dacă activaţi  în domeniul agricol sau industria agro-alimentară, aţi avut probleme din cauza vremii secetoase şi nu vă puteţi respecta contractele, pentru a putea beneficia de protecţie va trebui să obţineţi certificarea stării de necesitate. Unde puteţi obţine această calitate? Doar la camerele de comerţ!

Lipsa ploilor din anul acesta are efecte dezastruoase pentru întreaga economie. Cele mai „vizibile” sectoare afectare sunt cele agricole şi alimentar, dar există şi alte domenii în care seceta şi căldurile excesive au avut efecte negative. Mii de hectare de teren agricol afectate de secetă, recolte calamitate, incendii de păduri, scăderea debitului râurilor şi corolar a Dunării. Toate acestea afectează puternic agenţii economici care operează în agricultură, industria agro-alimentară, industria lemnului, a minereurilor şi a cărbunilor, transporturi, turism.

Cum poţi scăpa din situaţiile neplăcute în care vremea a afectat activitatea firmelor şi acestea nu pot să-şi respecte contractele? Obţineţi certificatul de forţă majoră. Iar documentul poate fi întocmit doar de camerele de comerţ, spun reprezentanţii CCIA Timiş. Conform Legii nr. 335 / 2007, camerele de comerţ şi industrie din România sunt singurele instituţii abilitate legal să avizeze existenţa cazurilor de forţă majoră şi influenţa acestora asupra executării obligaţiilor comercianţilor şi să emită certificate de forţă majoră.

Camera de Comerţ Timiş poate elibera certificate de forţă majoră care exonerează firma de răspunderea contractuală, în cazul în care obligaţiile contractuale nu pot fi onorate datorită unor speţe care conform legii pot fi considerate forţă majoră: seceta poate fi generatoare de situaţii de forţă majoră.

Forţa majoră semnifică, potrivit codului Codul Civil, orice eveniment ,,extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil’’, intervenit după naşterea obligaţiei, care face imposibilă executarea acesteia şi care înlătură răspunderea debitorului faţă de creditor. Apariţia unui caz de forţă majoră şi, deci, posibilitatea invocării sale produce două efecte semnificative, general acceptate. Mai întâi, efectul cel mai vizibil, al exonerării de răspundere, al înlăturării (temporare) a răspunderii subiectului care avea o obligaţie şi care nu a putut fi realizată sau a fost realizată întârziat, ca urmare a cazului de forţă majoră. De asemenea, efectul suspendării raportului juridic afectat, şi implicit a obligaţiei care a fost întârziată sau zădărnicită de evenimentul extraordinar care semnifică forţa majoră.

Emiterea certificatului de atestare a cazului de forţă majoră presupune câteva obligaţii. Astfel, solicitantul care doreşte eliberarea unui certificat de atestare a forţei majore se poate adresa în scris CCIAT, prezentând cauza de forţă majoră, unde şi când a fost localizată, ce efecte a produs. De asemenea, se va prezenta unde şi la ce foloseşte certificatul de atestare a forţei majore. Documentul se emite în baza documentelor doveditoare (originale sau copii conforme cu originalul), solicitantul asumându-şi întreaga răspundere pentru veridicitatea datelor şi a documentelor prezentate depuse exclusiv de solicitant.

În situaţia îndeplinirii tuturor condiţiilor legale şi / sau de conformitate cu prevederile contractuale se emite certificatul de atestare a cauzei de forţă majoră. Informaţii suplimentare la tel. 0256-493386, 0374160909, e-mail: mvasiu@cciat.ro, Mădălin Vasiu – consilier juridic.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor