Usi catre dincolo de 89, la Memorialul Revolutiei

De S.P.D.
Usi catre dincolo de 89, la Memorialul Revolutiei
© TION - Usi catre dincolo de 89, la Memorialul Revolutiei
Cerul gurii (iar gurile închise de bestia roșie urlă în tăcere), Omul țintă, Capete la ghișeu, Configurația arheologică a unui timp nefast: sunt doar câteva dintre numele pe care le-au primit ușile comuniste devenite obiecte de arte în mâinile Suzanei Fântânariu. Cu “89 din Ușă” a fost inaugurat noul spațiu expozițional al Asociaţiei „Memorialul Revoluţiei” din Timişoara.

Ușile cu clanțe puse invers, pentru a sublinia absurdul Epocii de Aur, cu vopseaua gri-șoarece sau roșu-stindard scorojită, păstrată de artistă, cu amprentele invizibile ale oamenilor muncii sau ale nomenclaturiștilor, i-au emoționat pe cei prezenți la vernisaj, le-au stârnit amintiri celor care au trăit în acea epocă și poate chiar au deschis acele uși, dar și admirație fața de spectaculoasele intervenții ale Suzanei Fântânariu asupra obiectelor.

„Galeria 89 este un proiect gândit pentru Memorialul Revoluţiei din Timişoara împreună cu Traian Orban şi Pavel Vereş şi năzuieşte să fie mai mult decât o galerie de artă. Ceea ce ar însemna un spaţiu simbolic în care artele plastice evocă momentul 0 al României democratice dar, mai ales,interpelează timişoreanul de azi să mediteze la ceea ce a mai rămas din Decembrie 1989. Iar întrebările nu se vor neapărat confortabile: Cât a mai rămas din noi, cei de atunci? Ce am făcut cu Revoluţia de la Timişoara? Unde au ajuns speranţele noastre? Ce sau cine ni s-a deschis, ce sau cine ni s-a închis în tot acest sfert de veac ce s-a topit de atunci? Cum ar trebui să le ţinem memoria vie celor ce au plecat? Iată de ce expoziţia Doamnei Suzana Fântânariu, 89 din Uşă, este nu doar cea mai inspirată alegere de a inaugura acest spaţiu al unei memorii încă nevindecate, ci singura!”, a susținut, prezentând expoziția, Marcel Tolcea.

Expoziția “89 din Uşă” poate fi văzută la etajul I al Memorialului Revoluției, de pe str. Oituz Nr.2B. Suzana Fântânariu se gândește deja la continuarea proiectului, cu ferestrele comunismului.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor