Universitatea de Medicina Timisoara va lupta impotriva obezitatii cu cel mai modern laborator romanesc de analiza a masei corporale

De M. Hoster
Reactualizat la:
Universitatea de Medicina Timisoara va lupta impotriva obezitatii cu cel mai modern laborator romanesc de analiza a masei corporale
© TION: Universitatea de Medicina Timisoara va lupta impotriva obezitatii cu cel mai modern laborator romanesc de analiza a masei corporale
Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara are de joi un nou laborator de specialitate, rodul unei investiţii de 100.000 de euro. Specializat în analiza compoziţiei corporale, noul laborator va fi vârf de lance în combaterea uneia dintre cele mai importante boli ale vremurilor actuale, obezitatea. Conform celor de la UMF, noua locaţie este dotată cu cea mai bună aparatură de specialitate, dintre toate cabinetele asemănătoare din România.


Zeci de mii de persoane se confruntă cu o boală care afectează corpul uman. Este vorba de obezitate. Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara a investit 100.000 de euro în dotarea cu aparatură performantă a unui nou laborator care se va ocupa exact cu studiul acestei probleme contemporane de sănătate. În cadrul acestuia se studiază îndeaproape persoanele supraponderale, fiindu-le măsurată compoziția corporală.

Analizele realizate în noul laborator vor putea stabili dacă o persoană este supraponderală sau obeză și dacă există alte riscuri medicale ataşate, la care este expusă. Specialiștii participanţi la eveniment au declarat că uneori este foarte greu să ne dăm seama dacă o persoană este supraponderală, având în vedere că este nevoie de un calcul foarte exact în ceea ce privește masa corporală. Astfel, două persoane care la prima vedere arată asemănător, ar putea avea indici de masă corporală diferiți.

În noul laborator se găsesc două aparate performante, respectiv un Adipometrul Bod Pod, care măsoară cu precizie procentul de grăsime din corp la scară moleculară, și instrumentul BioScan 920-II. Cel din urmă transmite o serie de curenți alternativi de joasă intensitate prin corp, măsurând tendința acestuia de a respinge curentul electric. Astfel, specialiștii pot determina cantitatea de grăsime din corp.

„Este folositor pentru că oferă informații de mare interes pentru managementul masei corporale și pentru managementul unor tratamente care au de-a face cu probleme de nutriție”, a declarat Adrian Neagu, coordonatorul disciplinei de Biofizică de la UMFVB.

Prezentarea noului birou a avut loc joi, la Timişoara, în cadrul Conferinței Naționale de Biofizică, care are loc în aceste zile la sediul universităţii.

Deocamdată, analizele de la noul laborator nu pot fi realizate de cei interesaţi decât contra cost, prețul unui test pornind de la 120 de lei. Totuşi, cel care conduce disciplina de specialitate care se ocupă de acest laborator, Adrian Neagu, speră ca în viitor aceste teste să fie suportate din bugetul asigurărilor de sănătate. Noul laborator este situat în clădirea pe care Medicina o deţine în zona Piaţa Maria, vizavi de Spitalul CFR.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !