Undă verde pentru Podul Jiul! Avem SF, urmează PT. Primarul vrea șantierul în 2019

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
40Comentarii
Undă verde pentru Podul Jiul! Avem SF, urmează PT. Primarul vrea șantierul în 2019
© foto: Tion
Studiul de fezabilitate pentru noul Pod Jiul care va fi construit peste Bega în prelungirea străzii cu același nume este gata și va ajunge în scurt timp în atenția consilierilor locali. După adoptarea lui se va trece la întocmirea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, iar primarul Robu vrea ca la începutul anului viitor să demareze licitația pentru execuție. Crede că în 2019 încep efectiv lucrările.

Potrivit edilului-șef, studiul de fezabilitate pentru construirea noului pod peste Bega a ajuns în varianta finală și va intra în atenția aleșilor locali.

„În ședința de consiliu local de joi vom introduce la aprobare proiectul privind studiul de fezabilitate pentru Podul Jiul. Suntem în linie dreaptă, avem tot ce trebuie și vom aproba SF. S-a rămas pe soluția pe care am prezentat-o, ca soluție recomandată. După aprobarea SF-ului, proiectantul are la dispoziție trei luni să elaboreze proiectul tehnic cu detalii de execuție. În primăvară vom scoate la licitație această lucrare pentru execuție. Sperăm că va merge cum trebuie, astfel încât să începem lucrările cât mai repede”, a anunțat, marți, primarul Nicolae Robu.

Pentru Podul Jiul mai era nevoie de un singur aviz, de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. După ce aleșii locali vor adopta SF se va trece urgent la ultima fază a documentației, ne asigură primarul, iar în primăvară ar urma să fie lansată licitația pentru execuție. Tot la anul va începe și șantierul, crede edilul-șef, care n-a spus însă nimic despre valoarea lucrărilor sau sursa de finanțare.

Podul Jiul și Podul Ilsa sunt cele două noi poduri pe care municipalitatea vrea să le ridice peste Bega. Pentru Ilsa se mai așteaptă încă unele avize, astfel că execuția lui ar urma să înceapă mai târziu, dar tot în 2019, consideră primarul.

Podul Jiul este primul pod care se va construi în Timișoara după 50 de ani de pauză, susține edilul-șef. Conform proiectului întocmit de firma VCE Vienna Consulting Engineers SRL, viitorul pod din dreptul străzii Jiul este similar cu unul din Manchester. Un pod cu un singur arc de susținere există și în Glasgow, Scoția, dar cel prezentat de primarul Robu pare să semene mai mult cu Hulme Arch Bridge din Manchester, Anglia. Va avea patru benzi de circulație, trotuare și piste de biciclete pe ambele părți și va fi iluminat artistic. Podul va fi unul simplu și tocmai de aceea ridicarea lui nu va costa foarte mult, dezvăluia, la un moment dat, primarul Timișoarei.

Primăria Timișoara a plătit pentru proiect aproximativ 90.000 de lei, fără TVA, adică aproximativ 24.000 de euro, contractul fiind semnat încă din vara anului 2015.

Studiul de fezabilitate pentru Podul Jiul a fost finalizat la sfârșitul anului 2016, de fapt, urmând să se treacă la elaborarea proiectului tehnic. În decembrie 2016, primarul Robu spunea că există două variante pentru pod, care trebuie să aibă și un aspect deosebit, dar și o valoare estetică, o mândrie pentru oraș.

Edilul-șef a anunțat încă din 2013 că Timișoara are nevoie de cinci noi poduri peste Bega, pentru descongestionarea traficului: unul la Jiul, unul în zona Solventul, unul în zona Bobâlna şi încă două în vecinătatea Podului Decebal, unul în amonte şi altul în aval, în zonele ILSA şi Parcul Copiilor. Pentru noul pod din zona Ilsa, proiectul a fost făcut de un dezvoltator privat, care îl donează primăriei.

Nicolae Robu a promis în repetate rânduri că cele două noi poduri peste Bega vor fi construite până în 2021.

Articole pe aceeași temă:

Din nou probleme cu proiectul Podului Jiul. După ce s-a așteptat doi ani după un aviz de la Administrația Apelor Române, primarul Nicolae Robu spune acum că Direcția pentru Cultură a cerut modificări în arhitectura podului și că acest lucru întârzie începerea lucrărilor. Cei de la Monumente susțin î...
Timișorenii ar urma să aibă la dispoziție două noi poduri peste Bega, care să facă legătura dintre zona Baader și Piața Traian, soluția aprobată în premieră fiind una de separare a traficului rutier și a celui pietonal și cel ciclist. Vedeți cum va arăta zona și malul Begăi după reamenajare, cu ajut...
Primarul Nicolae Robu a anunțat, vineri, că studiul de fezabilitate al podului peste Bega care va veni în continuarea străzii Jiul a primit aviz favorabil de la Ministerul Transporturilor, lucrările urmând să înceapă cel mai probabil în 2019. Acesta ar putea fi realizat în paralel, crede Robu, cu po...
Primul pod care se va construi în Timișoara după 50 de ani seamănă foarte mult cu alte poduri din străinătate. Dacă ne uităm la cablurile de susținere, viitorul pod din prelungirea străzii Jiul este aproape identic cu un pod din Manchester. Proiectul a fost realizat de o firmă vieneză. Un pod cu ...
Viitorul pod peste Bega din prelungirea străzii Jiul pare să fie unul simplu. Primarul Nicolae Robu a făcut public un prim filmuleț al proiectului. Construcția ar putea începe chiar la sfârșitul acestui an. Potrivit lui Robu, Podul Jiul este primul pod care se construiește în Timișoara după 50 de...40Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor