Un sfert din absolventii de liceu din regiune au preferat Universitatea de Vest Timisoara

De M. Hoster
Reactualizat la:
Un sfert din absolventii de liceu din regiune au preferat Universitatea de Vest Timisoara
© TION - Un sfert dintre absolventii de liceu din regiune au preferat Universitatea de Vest Timisoara
După ce au trecut prin toate etapele procedurii de admitere la facultăţile Universităţii de Vest Timişoara, un număr de 2.700 de noi studenţi vor urma unul dintre cele 73 de programe de studiu din acest an. Locuri la facultate au rămas destule, va urma o nouă sesiune de admitere.


Este al doilea an de când Universitatea de Vest din Timișoara a reintrodus examenul de admitere, în funcție de specificul și alegerea fiecărei facultăți.

Din cele 2.000 de locuri disponibile la buget au fost ocupate 1.700, locuri mai fiind disponibile la Facultățile de Arte și Design; Chimie, Bilogie, Geografie; Fizică; Litere, Istorie și Teologie; Matematică şi Informatică; Muzică; Economie și de Administrare a Afacerilor; Sociologie și Psihologie; Ştiinţe Politice, Filozofie şi Ştiinţe ale Comunicării.

În ceea ce privește locurile cu taxă, au fost ocupate peste 1.000 din cele 3.600 disponibile. Cei de la UVT spun că locurile libere rămase fără plată vor putea fi ocupate de componenţi ai loturilor olimpice, absolvenţi de liceu cu rezultate remarcabile, dar care din diverse motive nu au putut fi prezenţi la sesiunea de bacalaureat din luna iulie, tineri a căror situaţie materială nu le permite să urmeze studii superioare la forma cu taxă. De asemenea, pentru candidaţii de etnie romă se oferă un număr de 30 locuri cu finanţare de la buget.

„Rezultatele admiterii ne bucură și confirmă munca noastră. Putem spune că suntem pe un trend ascendent, în contextul în care numărul absolvenților de liceu cu diplomă de bacalaureat este mai mic de la an la an. Recunoașterea națională și internațională, oferta adaptată la piața muncii, la cerințele angajatorilor din multinaționale au condus la o atractivitate ridicată a universității. Am atras tineri din întreaga țară. Mai mult, anul acesta am avut centre de admitere deschise în alte trei județe”, a declarat Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea.

Succes au avut și programele de studiu în limbi străine. Spre exemplu, programul de Informatică în limba engleză are locurile ocupate integral. În acest an, UVT a venit cu o ofertă de 5 programe de studiu în limbi străine, pe lângă cea menționată mai fiind vorba de Finanțe bănci în limba engleză, Management în limba franceză, Actorie în limba germană, Relații internaționale și studii europene în limba germană.

De asemenea, la programele de studii de limbi moderne s-a înregistrat un număr mare de candidaţi.

Printre programele de studiu care s-au bucurat de o atenţie sporită din partea absolvenţilor de liceu este şi programul de Design de la Facultatea de Arte unde au fost ocupate toate locurile la buget și mai mult de jumătate din cele cu taxă. O situație asemănătoare se înregistrează și la Drept, la Economia comerțului, Informatică economică, Contabilitate și Informatică de gestiune, Economie și afaceri internaționale, Marketing. Toate cele 83 de locuri bugetate la Informatică au fost ocupate, la fel fiind și o mare parte din cele cu taxă, situație întâlnită și în cazul programului de studiu Psihologie.

„Admiterea la ciclul de licenţă în anul 2014 s-a desfăşurat sub presiunea unor cifre care nu încurajează calitatea: un efectiv redus al absolvenţilor de liceu, un număr şi mai mic al celor care au promovat examenul de bacalaureat – puţin peste 90.000, un număr mare de locuri bugetate la nivelul întregii ţări – 62.400. În acest context, putem spune că rezultatul obținut de UVT, prin înmatricularea a 2.700 studenţi din care peste 50% pe locurile cu taxă, este unul foarte bun. Dacă ne gândim la faptul că în zona de recrutare a UVT (judeţele Arad, Caraş Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi şi Timiş) avem aproximativ 10.000 de elevi care au promovat examenul de bacalaureat şi că în această zonă există nu mai puţin de 7 universităţi de stat care au pus la dispoziţia candidaţilor locuri cu finanţare de la buget, iar UVT a reuşit să atragă 25% din aceşti candidaţi, atunci da, ne putem declara mulţumiţi cu acest rezultat şi confirmăm, încă o dată, că UVT reprezintă o emblemă a calităţii în învăţământul universitar românesc”, a mai declarat rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea.

O nouă etapă de admitere la Universitatea de Vest din Timișoara, pentru locurile de la buget și taxă libere, se va desfășura în perioada 8 – 21 septembrie. Detalii suplimentare pot fi obținute pe pagina de internet a universității, www.uvt.ro sau pe pagina de Facebook, www.facebook.com/uvtromania.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor