Un proiect care opt ani a adunat praf in birourile Primariei Timisoara ar putea schimba Piata 700

De Bogdan Marta
Reactualizat la:
16Comentarii
Un proiect care opt ani a adunat praf in birourile Primariei Timisoara ar putea schimba Piata 700
În toamna anului 2008, arhitecții Gaivoronschi și Andreescu prezentau proiectul Piața 700 – Poarta către centru. Aproape opt ani mai târziu, zona pieței este în total contrast cu cea din jur, unde numeroase corporații și firme au birouri. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, susține că știe de proiectul vechi și că municipalitatea îl va pune în practică.

În urmă cu aproape opt ani, fostul primar Gheorghe Ciuhandu prezenta proiectul arhitecților Andreescu și Gaivoronschi de refuncționalizare a zonei Piața 700.

„Proiectul propune ca pe locul actualei piețe agro-alimentare și a pieței de flori să se amenajeze o piațetă modernă, coborâtă sub nivelul străzii. În fapt, un spațiu de promenadă care leagă Piața 700 de zona vechii cetăți, prin pasaje pietonale subterane și scări rulante. În piațetă se pot amenaja cafenele, terase și alte puncte de recreere. Pe fondul asaltării domeniului public cu proiecte private, Timișoara are astfel șansa să câștige un spațiu public nou, tocmai în centrul orașului. Noua piațetă ar completa celelalte trei Piețe din Orașul Vechi, mai ales odată cu transformarea centrului istoric în zonă pietonală. Culoarul Unirii-Libertății-Victoriei va crea o mișcare pietonală pe axa nord-sud, în timp ce proiectul din Piața 700 va crea mobilitate și pe axul invers: est-vest”, se arăta în descrierea proiectului din deceniul trecut.

Mai mult, proiectul prevedea și funcționalizarea clădirii Spitalului Militar, prin deschiderea acestuia și folosirea curților interioare pentru accesul în centrul vechi.

„Proiectul este gândit de la început în relație cu un plan viitor al Primăriei de a transforma linia de cale ferată în linie de tren urban. O potențială stație e prevazută deja în apropierea Pieței 700”, se mai arăta în documentația celor doi cunoscuți arhitecți timișoreni.

Gheorghe Ciuhandu, pe atunci primar al Timișoarei, spunea că dorința lui este ca proiectul să se realizeze cât mai repede, timpul estimat pentru construcția acestuia fiind de aproximativ doi ani.

„Sper ca în cele două săptămâni, atât timișorenii de rând, cât și specialiștii să se intereseseze de acest proiect, pentru a putea să intrăm cât mai repede în ședința de Consiliu Local cu el. Dorința municipalității este să-l terminăm cât mai repede”, spunea Ciuhandu pe 1 octombrie 2008.

Iată însă că următorul său mandat a trecut fără ca vreo cărămidă să fie mutată în Piața 700, iar primul mandat al primarului Nicolae Robu este pe final, tot fără vreo schimbare în zonă.

Actualul edil susține, însă, că știe despre acest proiect și, la fel ca predecesorul său, spune că interesul municipalității este să îl înceapă cât mai repede, dar nu mai devreme de anul viitor.

„Nu a fost o prioritate pentru că, din păcate, au fost alte lucruri foarte stringente. Acolo există proprietate privată asupra Pieței 700, drept urmare nu era așa la îndemână să și producem rezultate concrete. Pentru perioada următoare avem în vedere transformarea radicală a Pieței 700, după un proiect care va valorifica din proiectul vechi tot ce considerăm că se potrivește, pentru că el a avut multe idei foarte valabile, pe care eu le-am apreciat, și vom da altă față acelei zone centrale a orașului. Nu avem un nou proiect, dar trebuie să folosim din proiectul vechi. Vom încerca pe fonduri europene, dacă va fi eligibil, dacă nu și pe bugetul local, dar în 2016 bugetul local nu poate suporta decât proiectare. Anul acesta nu vom intra pe teren”, a spus Robu.

Rămâne de văzut dacă proiectul va fi pus în practică în 2017 sau va continua să adune praf într-un birou al municipalității timișorene.16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor