Un prim pas pentru o Universitate Agricola Europeana la Timisoara

De Marcela Sferlea
Un prim pas pentru o Universitate Agricola Europeana la Timisoara
Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului (USAB) din Timişoara a făcut un prim pas pentru realizarea unui consorţiu în viitor cu Universität für Bodenkultur, o universitate cu profil agricol din Viena. După ce a luat fiinţă primul consorţiu universitar între Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Universitatea Politehnica, la Timişoara s-a semnat un parteneriat între două universităţi cu profil agricol din România şi Austria, pentru ca în viitor să devină o singură Universitatea Agricolă Europeană.

„După ce a fost promulgată noua Lege a Educaţiei în care se menţionează opţiunea de a constitui un consorţiu între universităţi, noi ne-am dat seama că nu putem să facem acest lucru cu universităţile din Timişoara. Aşa că ne-am uitat către vecini. Deocamdată am semnat un parteneriat. În viitor vrem să facem un consorţiu de universităţi agricole. O să trebuiască să vedem care sunt căile legale. Prin acest parteneriat o să avem departamente comune, iar în final sperăm să avem o Universitate Agricolă Europeană”, ne-a spus profesorul de fiziologie vegetală a USAB şi unul dintre iniţiatorii proiectului, Radu Sumalan.

Deocamdată cei doi rectori au semnat un parteneriat care presupune o colaborare între cele două universităţi în educaţie, cercetare, practică şi activităţi studenţeşti. Din acest an universitar studenţii Universităţii de Stiinţe Agricole din Timişoara îşi vor putea face stagiile de practică la Viena. Până acum le puteau face doar la noi în ţară la ferme.

Un alt beneficiu îl vor avea şi studenţii care îşi vor susţine lucrarea de doctorat. Aceştia îşi vor putea realiza teza cu 2 coordonatori, unul de la noi din Timişoara şi încă unul din Viena. Totodată pe parcursul anului universitar vor avea loc o serie de schimburi de experienţă între studenţii şi profesorii universităţii din ţară şi din străinătate. „Este o cooperere între două universităţi de acelaşi profil. Avem aceleaşi condiţii climatice de o parte şi de alta a Câmpiei Panonice. Parteneriatul este benefic pentru ştiinţa agricola, pentru că universitatea din Viena este una dintre cele mai mari de acest profil din Europa ”, a spus rectorul USAB Timişoara Alexandru Moisuc.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !