Un palat al Timisoarei se distruge de la o zi la alta. Pericol semnalizat… cu o creanga!

De A.S.
9Comentarii
Un palat al Timisoarei se distruge de la o zi la alta. Pericol semnalizat… cu o creanga!
© TION - Un palat al Timisoarei se distruge de la o zi la alta
Palatul Nägele din cartierul istoric Fabric al Timişoarei, cu vestita farmacie Kovacs, se distruge pe zi ce trece. Bucăţi de tencuială de pe faţada imobilului de pe strada Dacilor au început să se desprindă, existând riscul ca trecătorii să fie răniţi. Poliţiştii locali au intervenit şi au împrejmuit un mic perimetru cu bandă şi cu… o creangă, pentru a semnaliza pericolul de accidentare.

Clădirea de pe strada Dacilor nr. 10 se degradează de la o zi la alta şi începe să cedeze. Cititorii ne-au sesizat că recent o bucată de tencuială de pe faţada imobilului din Fabric a căzut pe o maşină parcată. Poliţiştii locali au intervenit şi le-au impus locatarilor să se apuce de reparaţii. A fost împrejmuit un perimetru din trotuar, de la clădire la drum, cu o bandă legată de o creangă înfiptă într-un grătar de canal pentru a semnala pericolul de accidentare. “Semnalizarea” n-a ţinut însă mult, banda fiind deja călcată în picioare de trecători, cu tot riscul, joi.

„Am avut o sesizare şi a fost aplicată o somaţie locatarilor, care au primit un termen pentru efectuarea de reparaţii. Sunt încă în termen. În primă fază s-au luat măsuri de punere în siguranţă, s-a împrejmuit perimetrul cu bandă pentru a evita riscul unor accidentări”, ne-au declarat reprezentanţii Poliţiei Locale.

Autorităţile locale au decis să impună termene mai lungi la aplicarea somaţiilor pentru reparaţii, motivând că demersurile necesare pentru efectuarea lucrărilor sunt de durată, mai ales în cazul clădirilor istorice. Primarul Nicolae Robu vorbea recent despre un termen de patru luni, trei luni pentru depunerea documentaţiilor în vederea obţinerii autorizaţiei de intervenţie şi apoi încă o lună pentru începerea lucrărilor propriu-zise de reparaţii din momentul eliberării autorizaţiei de către primărie. Edilul atenţiona însă că dacă în această perioadă nu se vor iniţia demersurile necesare se va trece la amenzi.

Problema este că în unele dintre aceste imobile vechi, cum este şi cel din Fabric, locuiesc bătrâni şi persoane cu dizabilităţi.

Viceprimarul Dan Diaconu le recomandă deţinătorilor să încerce să intre în noul program de sprijin financiar acordat proprietarilor de clădiri istorice pe care l-a lansat recent primăria, pentru care s-a alocat în acest an suma de 4,5 milioane de lei, aproximativ 1 milion de euro. Vor fi acordați bani de la bugetul local pentru reabilitarea unor imobile proprietate privată – 20% fonduri nerambursabile și 80% credit, finanțare rambursabilă în 10 ani. De săptămâna viitoare, din 12 martie, pot fi depuse deja dosarele la primărie.

Articole pe aceeași temă:

Vreti bani de la primarie pentru refacerea cladirilor istorice? Din 12 martie se depun dosarele

 9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor