Un nou titlu pentru urbea de pe Bega: Timisoara – Capitala Tineretului din Romania

De Adrian Panduru
1Comentariu
Un nou titlu pentru urbea de pe Bega: Timisoara – Capitala Tineretului din Romania
© TION: Un nou titlu pentru urbea de pe Bega: Timisoara – Capitala Tineretului din Romania
Timișoara devine, începând din acest an, Capitală a Tineretului. Nu va fi ca în cazul Capitalei Culturale Europene, unde urbea de pe Bega participă la o competiție de proiecte, ci Timișoara va fi cea care va da startul acestui nou concept. După ce conceptul se va implementa la Timișoara, în următorii ani vor exista competiții pentru ca diverse orașe să devină capitale ale tineretului la nivel național.

De altfel, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), a primit certificarea pentru standardul de calitate pentru centre de tineret din partea Consiliului Europei, în urma unei evaluări ce a fost făcută de experții europeni. Ținând cont și de această certificare făcută în urma unei evaluări și ale activităților care au loc la Casa Tineretului din Timișoara, urbea de pe Bega va fi prima capitală a tineretului din țară, va fi practic proiectul pilot. Orașul va primi acest titlu chiar din acest an, urmând ca în anii următori localitățile să concureze pentru a-l câștiga, după modelul Capitalei Culturale Europene. Concursul se va face pe baza experienței Timișoarei în acest concept. Pe 2 mai va fi deschis apelul pentru a se aplica pe anul următor.

„În fiecare an va exista un oraș care va fi numit capitală a tineretului, se vor face activități mult mai multe, focusate pe ideea de tineri. Ceva la scară mai mică cum e Capitală Culturală Europeană. Acum este un concept de capitală națională a tineretului. Noi vom fi primii care vor avea titlul, pe baza experienței noastre se va face acest lucru. Începe de anul anul acesta. Avem o propunere de program, de domenii, va fi un concept în sine, un mesaj”, spune Mihai Adrian Vilcea – vicepreședinte FITT.

Pentru a ține sus stindardul de capitală a tineretului în acest an și după aceea, FITT va organiza diferite acțiuni, care vor fi dezvăluite în aceste zile. La Casa Tineretului se fac deja cursuri de formare pentru tineri, activități de tineret, 90 la sută gratuite pentru tineri.

FITT este deja apreciată pentru acțiunile pe care le desfășoară. Casa Tineretului din Timișoara a primit standardul european de calitate pentru centre de tineret pentru perioada 2016-2018. În urma vizitei de evaluare a echipei de experți din partea Consiliului Europei (CoE) care s-a desfășurat în noiembrie 2015 și a deciziei Comitetului de Coordonare Europeană pentru Tineret din cadrul Consiliului Europei. Standardul este acordat centrelor de tineret din Europa care respectă cele 22 de criterii de calitate, printre care: centrul contribuie la dezvoltarea politicilor de tineret, centrul promovează cooperarea internațională în domeniul tineretului și dimensiunea europeană în activititățile proprii, centrul asigură implicarea tinerilor și a organizațiilor de tineret în dezvoltarea propriilor programe și activități, centrul de tineret respectă valorile statului de drept, drepturile omului și democrația, centrul contribuie la dezvoltarea calității lucrului cu tinerii. Aceste standarde au fost stabilite de către Comitetul de Coordonare Europeană pentru Tineret din cadrul Consiliului Europei care reunește autoritățile publice centrale responsabile pentru politica de tineret în cele 47 țări membre ale CoE. Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională ce reunește 47 de state care are ca scop promovarea democrației, statului de drept și a drepturilor omului.

Articole pe aceeași temă:

Timisoara – Capitala Nationala de Tineret in 2016? La Bucuresti nu s-a auzit…

Tineri, primaria va vrea voluntari! Timisoara va fi Capitala Tineretului din Romania, in 20161Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor