Un consilier local propune ca Primaria Timisoara sa faca… dulceata de trandafir

De A. Strugariu
4Comentarii
Un consilier local propune ca Primaria Timisoara sa faca… dulceata de trandafir
© TION - Un consilier local propune ca Primaria Timisoara sa faca... dulceata de trandafir
Ideea îi aparţine consilierului local Simion Moşiu, care propune ca Primăria Timişoara să planteze trandafiri pe un teren situat în apropierea oraşului, să facă dulceaţă şi sirop, iar borcanele şi sticlele să fie branduite cu sigla oraşului. Totul, pentru a duce mai departe tradiţia Timişoarei de oraş al rozelor.

Consilierul local a propus ca municipalitatea să planteze trandafiri de dulceaţă – Rosa Damascena, pe o suprafaţă de teren de 2.000-3.000 de metri pătraţi, „într-o zonă nepoluată”. Unde ar putea fi această zonă? Simion Moşiu crede că ar putea fi identificat un teren în apropierea oraşului.

Este un posibil brand pe care l-ar putea avea oraşul nostru, care din 1928, după crearea rozariumului de către familia Muhle s-a numit şi oraşul rozelor, adică oraşul trandafirilor, şi am spus că ar fi poate necesar ca numele oraşului să se lege de un produs dat de aceste frumoase flori, adică de trandafir (…) Timişoara ar putea realiza atât dulceaţă de trandafiri, cât şi sirop de trandafiri, apă de trandafir, petalele de trandafir se folosesc în gastronomie şi industria farmaceutică, iar prin branduirea borcanelor, a sticlelor şi sticluţelor cu sigla oraşului, specificând că Timişoara este oraşul rozelor, am putea face un cadou interesant delegaţiilor străine, oraşelor înfrăţite şi turiştilor care ne vizitează. Ar fi un brand pentru Timişoara, un brand legat de tradiţie, un brand pe care în domeniul rozelor familia Muhle l-a ridicat într-atât încât Timişoara a fost cunoscută de la Viena până la Istanbul, iar drept recunoştinţă cei din familia Muhle au fost decoraţi”, a explicat alesul PNL.

Moşiu a făcut şi nişte calcule privind viitoarea producţie de dulceaţă a Primăriei Timişoara. Estimează că, pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, am putea avea spre exemplu 1.200 de butaşi de trandafir.

Se pot obţine petale pentru 10.000 de borcane de 200 de grame de dulceaţă sau 5.000 de sticle de sirop. Terenul trebuie localizat cu cei de la Patrimoniu şi sigur trebuie să fie într-o zonă nepoluată, lângă Timişoara, pentru că se doreşte a fi un produs ecologic”, a mai afirmat Moşiu.

Consilierul crede că primăria ar putea să se ocupe de plantări prin societatea Horticultura şi mai departe să apeleze la o firmă care să producă dulceaţa şi siropul de trandafir.

Nu cred că asta e problema, cine să facă dulceaţa, ci să se dorească să se facă. O poate face o firmă care e acreditată. Sigur că la un laborator, dar nu văd asta ca pe o afacere, ne interesează imaginea, oraşul rozelor, care totuşi are o tradiţie. Vin atâtea delegaţii, cred că nimeni nu s-ar supăra să primească un borcan de dulceaţă din grădinile oraşului”, a conchis Simion Moşiu.

Deocamdată este însă doar o idee lansată în spaţiul public, pentru că nu există vreun proiect de hotărâre pe această temă sau vreun demers oficial în acest sens.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor