Ultima varianta a Primariei Timisoara: nu va fi taxa pe caine, ci amenda pentru nesterilizare!

De A. Strugariu
73Comentarii
La Timisoara nu va fi taxa pe caine, ci amenda pentru nesterilizare
La Timisoara nu va fi taxa pe caine, ci amenda pentru nesterilizare
Dacă săptămâna trecută primarul Timişoarei, Nicolae Robu, anunţa că va fi introdusă „o taxă generalizată” pentru toţi deţinătorii de câini din oraş, luni, edilul a prezentat o nouă variantă: timişorenii nu vor plăti taxă, ci amendă dacă nu îşi sterilizează patrupedele! Robu susţine că ideea respectivei taxe generalizate ar fi pornit de fapt de la reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor. Oricum, nu se va face dezbatere publică pe acest proiect. Primarul dezbate subiectul pe Facebook şi consideră că este de ajuns!

Chiar dacă Robu afirma în urmă cu câteva zile că peste două săptămână va fi adoptată o taxă generalizată pentru toţi deţinătorii de câini, ba chiar explica în ce mod ar putea fi ea justificată, edilul susţine acum că nu este şi nu a fost niciodată de acord cu introducerea unei asemenea taxe. Despre introducerea unei taxe pentru deţinătorii de câini care nu sunt de rasă, de care să fie scutiţi timişorenii care îşi sterilizează animalele, vorbea şi viceprimarul Dan Diaconu. Pe site-ul Asociaţiei Pet Hope Timişoara a fost publicat şi un proiect de hotărâre de consiliu care făcea referire la introducerea unei taxe pe câine fără pedigree şi nesterilizat, reprezentanţii asociaţiei precizând că părţile implicate în elaborarea proiectului au ajuns la un acord privind forma finală a documentului. Ulterior, cei de la Pet Hope au precizat că proiectul de hotărâre rămâne în lucru la compartimentele de specialitate ale primăriei din informațiile pe care le dețin, urmând să intre în dezbatere publică în prima jumătate a lunii martie 2013. „Primăria Timișoara are în vedere posibilitatea scăderii cuantumului taxei/impozitului pentru câinele fără pedigree și nesterilizat (varianta de lucru a proiectului de HCL prevedea suma de 100 de lei, iar Primăria Timișoara analizează în prezent oportunitatea reducerii acestei sume)”, afirmau reprezentanţii Pet Hope.

Primarul Nicolae Robu spune acum că nu agreează ideea introducerii acestei taxe.

„Propunere se pare că a venit în discuţiile cu asociaţiile de protecţie a animalelor. (…) Spuneam că ea (n.r. – taxa generalizată pe câine) a fost convenită în discuţiile cu asociaţiile şi, la întrebarea dumneavoastră, dacă ea ar fi motivată, v-am explicat că oricând se pot găsi suficiente argumente pentru a o motiva, pentru că realmente se cheltuiesc bani publici, şi încă destul de mulţi, datorită faptului că unii cetăţeni au animale de companie, dar niciodată nu am spus că susţin ideea de a introduce o taxă generalizată. Primarul nu este el însuşi prezent în toate discuţiile care au loc cu toată lumea (…) Aşa şi aici, fără să fiu parte la discuţii vreodată am aflat că s-a convenit asupra unei asemenea taxe. Am vorbit despre ea, dar nu ca despre o idee care îmi aparţine sau pe care aş susţine-o, ci a fost o relatare despre existenţa acestei taxe în proiect. Am spus, da, este în preocupare să se introducă o asemenea taxă, nu am spus că susţin acea idee. Am spus că va fi promovată, dar nu trebuie să deduceţi că este ideea mea!”, a declarat, luni, Robu.

Oricum, edilul a anunţat că nu va fi organizată nicio dezbatere publică la primărie pe acest subiect, dezbaterile în mediul virtual, pe Facebook fiind mai eficiente în opinia sa. În plus, spune Robu, la dezbaterile publice de la primărie, participanţii – mereu aceiaşi, din constatarea primarului – sunt influenţaţi de… prezenţa presei, pe când în on-line acest lucru nu se întâmplă.

În ce formă va fi promovat totuşi noul proiect de hotărâre privind gestionarea câinilor, care urmează să fie supus spre aprobare în Consiliul Local Timişoara? Robu spune că se intenţionează instituirea de amenzi pentru proprietarii de patrupede care nu îşi sterilizează animalele dacă acestea nu sunt de rasă.

O taxă nouă a fost totuşi aprobată în consiliul local săptămâna trecută, pentru timişorenii care au în curtea casei mai mult de doi câini şi/sau două pisici. Nu a fost stabilită încă valoarea acestei taxe.

„Eu personal sunt împotriva unei taxe generalizate care să se perceapă de la toţi deţinătorii de animale de companie. Cred că trebuie limitat numărul de animale ce pot fi crescute într-un apartament de bloc, respectiv în locuinţe cu curţi comune la doi câini, aşa cum s-a şi făcut, şi că trebuie de asemenea să percepem taxe al căror regim va fi găsit de către specialişti pentru cei ce cresc mai mult de doi câini, respectiv mai mult de două pisici chiar în gospodăriile individuale. De asemenea, cred că trebuie să fie amendaţi cei ce nu-şi sterilizează câinii ce nu sunt de rasă. De ce? Pentru că majoritatea câinilor pe care îi avem acum pe stradă provine din gospodăriile individuale”, a declarat Robu.

Ce se va întâmpla în continuare? „Se va stabili o taxă pentru cei ce nu respectă hotărârea de consiliu ce tocmai a fost adoptată în privinţa numărului de animale ce pot fi ţinute în diverse condiţii, se va stabili o perioadă în care deţinătorii de animale, de câini ce nu sunt de rasă trebuie să şi-i sterilizeze şi evident se va stabili şi un cuantum al unei sancţiuni pentru cei ce nu şi-i sterilizează în acea perioadă de timp. Nu va exista o taxă pe câine nesterilizat, va exista doar solicitarea ca într-un interval de timp să fie sterilizaţi câinii şi apoi o sancţiune pentru cei ce nu-i sterilizează”, a concluzionat primarul.

Solutiile primarului in problema cainilor fara stapan: sterilizare, taxe, amenzi si… export

Aveti mai mult de doi caini si doua pisici la casa? Veti plati taxa la primarie!73Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor