Turle de biserici cazute in urma furtunii, in Timis, lacase de cult cu acoperisul la pamant

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
1Comentariu
Turle de biserici cazute in urma furtunii, in Timis, lacase de cult cu acoperisul la pamant
Bisericile din Timiș au avut mult de suferit de pe urma furtunii violente care a lovit această parte de țară, duminică. Pe tot cuprinsul județului sunt biserici cărora le-au căzut turlele, din cauza furtunii, lăcașe de cult unde acoperișul a fost luat de vânt sau țigle căzute. La Catedrala Mitropolitană din Timișoara troița a fost doborâră de vânt, iar brazii din fața lăcașului de cult au fost culcați la pământ.

De suferit au avut mai multe lăcașe de cult din Timiș. De la Catedrala Mitropolitană, unde au căzut țigle și troița a fost culcată la pâmânt, până la sinagoga evreiască din Iosefin, unde vântul a doborât turla și o mare parte din acoperiș.

În ceea ce privește bisericile ortodoxe, reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoarei spun că acestea sunt asigurate toate, dar stricăciunile sunt foarte mari. În aceste ore se face evaluarea pagubelor și se intervine cu lucrări de urgență. Din moment în moment, la catedrala din Timișoara va interveni o macara pentru a interveni la acoperiș, iar mitropolitul Banatului s-a deplasat la Ghilad, unde biserica a avut foarte mult de suferit în urma furtunii.

„Avem multe pagube. Avem biserici care nu mai au turla, a fost dată la pământ, descoperite, case parohoiale descoperite, la Mitropolie este descoperit un corp de clădire. La biserica din Iosefin, parcul este devastat, gardul metalic este rupt pe o porțiune. La Protopopiatul Lugoj a fost descoperită clădirea. La Făget sunt două biserici descoperite, biserica de la Sintești avariată. La Giulvăz este dezastru cu acoperișul și turla, la Ghilad a căzut turla bisericii, o parte din acoperiș este dat jos, sunt foarte multe pagube. Și la Remetea a căzut turla bisericii”, a spus preotul Ionel Popescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Peste tot se iau măsuri pentru remedierea acestor avarii. Toate bisericile ortodoxe au asigurare.

„La toate bisericile avem asigurare. La catedrală se va face o altă troiță. Aici sunt avarii la acoperiș, în părțile laterale, căzute țigle, dar se lucrează deja, chiar astăzi va veni macaraua. La Mitropolie deja avem o echipă care lucrează la refacerea acoperișului”, a mai spus Ionel Popescu.

Sinagoga evreiască din Iosefin a fost crunt lovită de furtună. Turla a fost doborâtă, iar 80 la sută din acoperiș a fost decopertat. Clădirea de cult a fost inaugurată în 1895 și mai era ultima folosită de comunitatea evreiască din Timișoara. La cimitirul evreiesc din Lipovei, copacii au căzut peste monumentele funerare.

„Am început să facem o evaluare a pagubelor. Vom face expertiză de urgență și vom avea nevoie de o autorizație de urgență să demarăm lucrările aoclo. 80 la sută este decopertat acoperișul, și a căzut o turlă. Începem să facem demersuri să vedem ceea ce se poate face acolo. Din cunoștința mea sinagoga are asigurare, dar este vorba de cea obligatorie. În cimitirul din Lipovei, acolo au căzut pomi peste monumente”, a spus Luciana Fridemann, președintele Comunității Evreiești din Timișoara.

img_2109
O puternică furtună s-a abătut, duminică după-amiaza, deasupra Timișoarei. Doar câteva minute de vânt extrem de puternic au creat haos în oraș. Meteorologii au emis, duminică după-amiaza, un cod portocaliu de avertizare privind fenomene meteorologice imediat, în intervalul 15.20-17. Potrivit aces...

 

TION: Persoane decedate in urma furtunii din Timisoara
Din păcate, mai multe persoane au decedat în urma furtunii puternice care s-a abătut asupra Timișoarei. O victimă s-a înregistrat la Grădina Zoologică, după ce un copac a căzut și a strivit o femeie, iar cea de-a doua, pe Calea Lugojului, după ce poarta de intrare în oraș a căzut peste o mașină. Alt...1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor