Trei clase de la Colegiul Banatean Timisoara vor fi ghidate de specialistii Universitatii de Vest

De M. Hoster
Reactualizat la:
1Comentariu
Trei clase de la Colegiul Banatean Timisoara vor fi ghidate de specialistii Universitatii de Vest
© TION: Aura Danielescu, inspector școlar general în Timiș
Universitatea de Vest Timişoara îşi pregăteşte viitorii studenţi încă din liceu. Iar cea mai bună soluţie aleasă: crearea a trei clase speciale care vor organiza procesul educaţional împreună cu UVT. Pentru început, modelul va fi aplicat la Colegiul Bănăţean Timişoara.


Trei clase de clasa a noua care vor începe să funcţioneze din luna septembrie, odată cu noul ciclu liceal de la Colegiul Bănăţean, vor avea un statut mai aparte. Acestea vor fi „conduse” împreună cu Universitatea de Vest Timişoara.

„Învăţământul actual din România e un sistem social nu unul de performanţă, e o <masificare>, nu o mişcare care are ca rol de promovare a elitelor, nu de a crea repere de performanţă. Noi considerăm că elevii trebuie selectaţi de devreme”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest Timişoara.

UVT, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş a semnat un protocol de colaborare cu Colegiul Bănăţean din Timişoara, în urma căruia trei clase de la acest liceu vor fi „preluate” din clasa a noua şi până în clasa a 12-a de către UVT, iar respectivii elevi vor fi consiliaţi şi coordonaţi de instituţia de învăţământ superior, vor lucra împreună cu masteranzi sau doctoranzi de la universitate şi vor participa efectiv la cursuri. De asemenea, vor putea să folosească inclusiv laboratoarele UVT.

Elevii care vor dori să facă parte din aceste clase vor avea de bifat o opţiune în acest sens pe fişele de înscriere.

„Ce ne propunem, din a clasa a noua şi până în clasa a 12-a să lucrăm cu aceste clase, să oferim candidaţi buni pentru cele 10 facultăţi care sunt la Universitatea de Vest. Oferim pregătire, gratuit, elevilor din aceste clase. Se va stabili cum, la ce discipline, ei vor participa la activităţi chiar în cadrul UVT. Cu masteranzi şi doctoranzi ai noştri. Dotările nu sunt exccelente la licee, iar din acest motiv o serie de ore de curs vo avea loc în laboratoarele universităţii, la fizică, chimie, informatică, conform programei. De asemenea, studenţii noştri vor putea efectua practică în licee, este vorba de orele de pedagogie”.

Elevii pot fi consiliaţi şi pentru a descoperi care le e profilul profesional real.

„Ne adresăm elevilor buni şi excelenţi. Sunt câţiva pentru care programa şcolară e prea puţin pentru ei şi pot veni la cursurile facultăţilor”, a mai declarat rectorul UVT.

Aura Danielescu, inspector şcolar general, agrează buna colaborare cu UVT: “Colegiul Bănăţean este un liceu de elită, ne dorim extinderea acestei colaborări şi spre alte licee”.

Directorul Colegiului Bănăţean, Sorin Ionescu, a declarat: „Mă bucur şi am emoţii, pentru că am absolvit aici. Cele două viziuni despre un elev bun sunt identice şi pentru noi şi pentru mediul universitar. Calitatea unui liceu nu se măsoară doar numărând olimpicii. Sunt mult mai multe resurse. Vor fi trei proifle de clase: matematică-informatică, ştiinţele naturii, respectiv ştiinţe sociale. Vor avea loc întâlniri cu părinţii şi le vom expune caracteristicile acestor şcor, la înscriere va fi o opţiune de completat pentru a se intra la această clasă. Va urma un interviu motivaţional şi va fi importantă nu neapărat nota la capacitate ci modul în care îşi susţin opţiunea”.

Anual, doi elevi din aceste clase vor intra gratuit fără taxă la UVT.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor