Tramvaiele Armonia rămân la prețul din contract. Primăria a câștigat procesul cu Electroputere VFU Pașcani

De Roxana Deaconescu
7Comentarii
Tramvaiele Armonia rămân la prețul din contract. Primăria a câștigat procesul cu Electroputere VFU Pașcani
© foto: arhivă
Povestea tramvaielor Armonia, reabilitate cu jumătate de milion de euro bucata, a ajuns la final. Primăria Timișoara a câștigat definitiv procesul cu una dintre firmele care au reabilitat garniturile second-hand ale STPT, care a cerut mai mulți bani pentru lucrările efectuate, pentru că ar fi fost nevoie de lucrări suplimentare pentru a nu pune în pericol siguranța călătorilor. Prețul Armoniilor rămâne cel din contract.

Totul a început în 2014, când primăria a finalizat licitația pentru reabilitarea a 30 de tramvaie. A câștigat asocierea Electroputere VFU Pașcani – Astra Vagoane Călători Arad. Reabilitarea unei singure garnituri a costat 2,57 milioane de lei cu TVA, între cele două părți fiind încheiat un acord-cadru, valabil patru ani, cu patru contracte subsecvente. În decembrie 2017 însă, Electroputere VFU Pașcani a dat în judecată Primăria Timișoara, invocând Legea 554/2004, pentru ocrotirea interesului public, și cerând bani în plus pentru reabilitarea a 16 tramvaie de pe ultimele două contracte subsecvente.

Potrivit acordului-cadru inițial, intervențiile la tramvaiele GT4 vizau recondiționare totală, mai puțin a șasiului, încălzire în scaune, climatizare, supraveghere video și internet wireless. Firma din Pașcani a refăcut însă integral caroseria vagonului de tramvai de tip GT4, pentru că s-a descoperit că e nevoie de stâlpi de rezistență și de întărirea și consolidarea șasiului. În consecință, a cerut bani în plus și, pentru că nu i-a primit, s-a adresat instanței.

Reprezentanții firmei din Pașcani au explicat ce fel de lucrări suplimentare au făcut: au dotat tramvaiele cu tampoane Crash și au refăcut integral caroseria, astfel că au cerut 216.565,82 lei în plus pentru fiecare vagon reparat, valoarea totală a lucrărilor extra fiind de 3,4 milioane de lei pentru 16 tramvaie care făceau obiectul a două contracte subsecvente.

După nu mai puțin de zece amânări, magistrații Tribunalului Timiș au decis, în aprilie 2019, că Electroputere VFU Pașcani are dreptate, cel puțin parțial.

„Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 3,46 milioane de lei, reprezentând despăgubiri materiale în executarea contractelor subsecvente de prestări servicii (…) Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 11.319,01 reprezentând cheltuieli de judecată. Cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare”, era soluția pe scurt.

Primăria a atacat sentința la Curtea de Apel, iar sentința a venit la sfârșitul lunii noiembrie. Judecătorii au admis recursul PMT, precizând că acțiunea firmei din Pașcani este neîntemeiată.

„Casează sentința civilă recurată și, în rejudecare: Respinge acțiunea formulată ca neîntemeiată. Obligă intimata-reclamantă la plata cheltuielilor de judecată către recurentul-pârât în cuantum de 31.410 lei, reprezentând taxa judiciară de timbru. Definitivă”, se arată în soluția instanței.

Conform contractului încheiat în 2014, PMT s-a angajat să plătească 2,57 milioane de lei cu tot cu TVA pentru modernizarea unui singur tramvai, suma totală pentru toate cele 30 de garnituri ajungând la aproape 80 de milioane de lei.

Articole pe aceeași temă:

Armoniile costă cu 730.000 euro mai mult. Primăria Timișoara a pierdut procesul cu Electroputere VFU Pașcani, în primă instanță7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor