Tornada pe muzica de Beethoven: Misha Katz, din nou, la Timioara

De S.P.D.
Tornada pe muzica de Beethoven: Misha Katz, din nou, la Timioara
Înscris cu majuscule în agenda melomanilor din urbe, cel mai furtunos weekend al stagiunii simfonice îl readuce la pupitrul orchestrei Filarmonicii Banatul pe maestrul Misha Katz. Adulat de publicul din urbe, dirijorul-vrăjitor revine la Timișoara însoțit de pianistul său preferat, Timur Sergeyenia.

Vineri, 24 ianuarie 2013, de la ora 19, Misha Katz va dirija un concert vocal -simfonic cu muzică de Beethoven.

Programul va începe cu Concertul nr.4 pentru pian și orchestră. ”Compus între anii 1805-1806, concertul a fost prezentat pentru prima oară în public de Beethoven în martie 1807, într-o audiţie privată la Castelul Prinţului Lobkowitz. Premiera oficială s-a petrecut la Viena în 1808. A fost ultima dată când Beethoven a apărut în public ca solist cu orchestra. (…) Prezent acolo, Robert Schumann a rămas transfigurat de frumuseţea acestui concert. La ieşire spunea — Stăteam pe locul meu înmărmurit, fără să mi se mişte niciun muşchi, uitând aproape să respir”, subliniază concertmaestrul Mircea Tătaru, în avancronica evenimentului. Cu Timur Sergeyenia solist, programul serii va continua cu Rondo pentru pian și orchestră și Fantezia pentru pian, cor și orchestră.

 Revenirii lui Misha Katz în Timișoara îi este dedicat și un eveniment de artă plastică: expoziția de fotografie ”Vrăjitorul”, a artistului vizual Florin Ianăș. Organizată de Filarmonica Banatul și Asociația ProPhilharmonia, expoziția cuprinde 17 portrete ale maestrului Misha Katz, surprins în ipostaze fascinante, exclusiv la Timișoara. Vernisajul expoziției va avea loc în pauza concertului din 24 ianuarie, în foaierul Capitol. Prezintă conf.dr. Stelian Acea, profesor la Facultatea de Arte și Design.

Născut la Rostov, în Rusia, fiu al nu mai puţin reputatului dirijor Leonid Katz, ilustrul invitat al Filarmonicii timişorene a studiat arta dirijatului cu însuşi Leonard Bernstein. “Aşa o profundă înţelegere a muzicii poate fi explicată doar printr-un har divin”, spunea Leonard Bernstein despre Misha Katz.

Timur Sergeyenia s-a născut în capitala Republicii Belarus, în 1969, și a început studiul pianului la vârsta de 3 ani, într-o şcoală destinată copiilor-minune ai muzicii din cadrul Conservatorului Naţional din Minsk, sub îndrumarea profesorului Vladimir Kuzmenko, apoi şi-a continuat pregătirea cu Irina Tswetajewa. Astăzi, artistul trăieşte în Germania şi a susţinut peste 1500 de concerte în toată Europa. El se află pentru a doua oară la Timișoara, unde a mai interpretat Concertul nr.1 de Brahms.

Sâmbătă, 25 ianuarie, Sergeyenia va susține, în sala Sala Capitol, de la ora 19, un recital de pian, în care va cânta Sonata Reminiscenza de N.Medtner, 6 Momente muzicale de Rachmaninov și șase dintre Rapsodiile ungare ale lui Liszt.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !