Timisorenii sunt mai degraba dispusi sa le dea bani persoanelor cu dizabilitati, decat sa-i asculte

De S.P.D.
Timisorenii sunt mai degraba dispusi sa le dea bani persoanelor cu dizabilitati, decat sa-i asculte
© TION - Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati
Cei care s-au perindat prin mall de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități nu s-au așteptat, probabil, să li se facă oferta specială de a “închiria” o carte vie, de a “citi” povestea unui om cu o altfel de viață. După cum, în mod sigur, nu s-au așteptat să fie îndemnați să trăiască experiența de a fi, pentru câteva clipe, orbi sau țintuiți într-un fotoliu rulant.

În Timișoara, oamenii sunt mai degrabă dispuși să ajute cu bani o persoană cu dizabilități decât să stea de vorbă cu ea; și mai degrabă tentați să creadă că li se va cere ceva, atunci când sunt abordați de un om în cărucior. Aceasta este una dintre concluziile la care au ajuns membrii asociației “Ceva de Spus” (CDS), care au organizat o acțiune în incinta Iulius Mall cu scopul de a schimba mentalitatea oamenilor cu privire la dizabilitate. Autoreprezentanții CDS au abordat oamenii și le-au povestit despre acțiunile lor, promovând mesajul “Respect, nu milă pentru dizabilitate!”

Nu foarte mulți dintre cei care au intrat în vorbă cu “cevadespușii” timișoreni au acceptat provocarea de a intra pentru câteva minute în lumea unei persoane cu dizabilități, încercând scaunele rulante, bastoanele pentru nevăzători sau ascultându-le poveștile de viață. Cei mai grăbiți au fost invitați să lase un mesaj persoanelor cu dizabilități.

“Deși ne-am pregătit intens pentru aceste activități, am observat o reținere din partea celor pe care i-am abordat în momentul în care le-am împărțit pliante și i-am invitat să participe la activitățile desfășurate la standul nostru. Mi s-a întâmplat ca persoanele pe care le-am abordat să se gândească că cerem bani sau încercăm să obținem anumite beneficii materiale. Totuși am văzut și deschidere din partea unor oameni care s-au oprit să ne lase un mesaj”, a relatat Raluca Popescu, copreședinte “Ceva de Spus”.

Această acțiune este începutul unei campanii de conștientizare pe care membrii asociației și-au propus-o pentru a face persoanele cu dizabilități mai vizibile în comunitate.

“Ne dorim ca prin aceste acțiuni membrii comunității să devină mai receptivi la persoanele cu dizabilități și să se raporteze la noi ca la niște membrii cu drepturi egale”, mai spune Raluca Popescu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor