Timisorenii sunt interesati sa invete limbi straine exotice

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
4Comentarii
Timisorenii sunt interesati sa invete limbi straine exotice
© Foto: Tion
Chiar dacă nu este o limbă de circulaţie internaţională, japoneza a devenit tot mai interesantă pentru timişoreni. Peste 400 dintre aceştia vor să înveţe să vorbească această limbă exotică.

Kanji Tsushima, fostul ambasador al Japoniei în România, stabilit la Timişoara, a avut surpriza să constate că o idee a sa a atras un interes enorm din partea noilor săi concetăţeni.

Din această săptămână, la Biblioteca Centrală a Universităţii Politehnica Timişoara se derulează cursuri de limba japoneză, susţinute de Tsushima. Anunţul a stârnit un interes uriaş din partea timişorenilor, peste 400 înscriindu-se încă din primele două zile, chiar dacă numărul de locuri era limitat la o grupă de 40 de persoane. Ca urmare a avalanşei de înscrieri, fostul ambasador a acceptat să formeze două grupe de câte 100 de persoane fiecare, cu care să înceapă cursurile.

”Sunt surprins de numărul mare al timişorenilor care doresc să înveţe limba japoneză. Mărturisesc sincer că nu mă aşteptam la un număr atât de mare de înscrieri.

Mulţumim Excelenţei Sale Kanji Tsushima, fostul ambasador al Japoniei în România, pentru oportunitatea oferită timişorenilor de a studia limba japoneză, şi încă în mod gratuit, precum şi pentru efortul deosebit pe care l-a făcut, acceptând înfiinţarea unei a doua grupe de studiu, cu un număr crescut de cursanţi.

Sperăm că aceste cursuri vor fi utile studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor sau chiar cadrelor didactice de la Universitatea Politehnica Timişoara, mai ales că instituţia noastră are relaţii de colaborare şi programe de schimburi de studenţi cu mai multe universităţi japoneze.

De altfel, Excelenţa Sa Tsushima Kanji este un prieten mai vechi al UPT, unde a susţinut mai multe conferinţe pe teme de cultură şi civilizaţie japoneză, dar şi de comunicare diplomatică, la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism şi la cea de Comunicare şi Relaţii Publice”, a declarat Viorel Şerban, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

Tsushima Kanji se declară îndrăgostit de România şi de cultura ţării noastre. Toţi cei trei copii ai săi sunt născuţi în România. S-a pensionat în 2008 și de atunci a venit aproape în fiecare an în România și până la urmă s-a hotărât să locuiască aici. Stabilit la începutul anului 2013 în Timișoara, oraş pe care l-a ales pentru multiculturalismul său, el citeşte foarte mult literatură română, a înfiinţat Asociaţia Culturală Yamato, al cărei preşedinte este, şi este cel care a introdus în România arta vechilor samurai, arta sabiei, fiind fondator al mişcării de Kendo şi Iaido.

A venit prima oară în România în 1965, la vîrsta de 21 de ani, ca să înveţe limba română. A fost, alături de români, martor al invaziei trupelor ruseşti în Cehoslovacia, al cutremurului din 1977 sau al Revoluţiei din 1989. A cunoscut regimul comunist în toată evoluţia sa, de la începuturi, din anii ’70, până la forma aberantă pe care a luat-o în anii ’80 şi apoi, prăbuşirea lui.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor