Timisorean sarbatorit la 100 de ani, dupa ce a luptat in razboi. Secretul unei secol de viata? Laptele

De A.S.
Reactualizat la:
4Comentarii
Timisorean sarbatorit la 100 de ani, dupa ce a luptat in razboi. Secretul unei secol de viata? Laptele
© TION: Timisorean sarbatorit la 100 de ani, dupa ce a luptat in razboi.
Cu medaliile în piept, copleşit de emoţii şi cu lacrimi în ochi – aşa şi-a primit oaspeţii, joi, Iosif Hegheş, la împlinirea vârstei de 100 de ani. Bărbatul, care trăiește într-un apartament de pe bulevardul Take Ionescu din Timișoara, a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial. Povestește și acum de pe front… A dat piept cu multe și a ajuns să fie sărbătorit de autoritățile locale la împlinirea unui secol de viață. Secretul unei vârste înaintate? Bea mult lapte, spune fiica, ajunsă și ea la 82 de ani.

La 100 de ani, veteranul de război Iosif Hegheș își trăiește acum viața într-un apartament de bloc de pe bulevardul Take Ionescu din Timișoara, alături de fiica sa. Stă la etajul IV și iese rar, povestește femeia.

„Nu mai iese afară că îl dor picioarele şi nu are siguranţă. Acum vreau să îl duc la o verişoară la casă, să stea puţin în grădină. Cu sănătatea o duce bine. A început acum să aibă probleme, dar nu aşa serioase… Se bărbiereşte singur”, povesteşte fiica, Georgina, ajunsă şi ea la vârsta de 82 de ani.

„Numai pe mine mă are. Am 82 de ani. S-a căsătorit la 17 ani şi la 18 ani m-am născut eu. El este născut în Jebel”, explică femeia.

Cum decurge viaţa de zi cu zi a bărbatului? „Mănâncă, avem o pisică, o mângâie, stă în fotoliul cu rotile, se duce în bucătărie, mai ia o prăjitură, mai ia o bere, că îi place berea şi mai bea câte o bere, şi cam atât…”, mai povesteşte fiica, îmbiindu-i pe oaspeţi să servească din prăjituri, saleuri, şampanie sau tortul aniversar de 100 de ani.

Domnul Hegheş s-a ridicat în picioare când a ajuns la el viceprimarul Dan Diaconu, venit să-i ureze „La mulţi ani” cu flori, mici cadouri şi o diplomă aniversară. N-a vorbit prea mult, fiind vădit emoţionat. Lumea îl tot întreba de război şi i-au dat lacrimile…

„A luptat pe frontul de Răsărit, în Regimentul 38 Artilerie, ca sergent comandant de obuze, de obuziere, a fost decorat cu <<Bărbăţie şi Credinţă>> cu spade. Din 1941 a luptat până în 1943. Tot timpul a povestit din război. Şi acum mai poveşteşte câteodată, are momente aşa când îşi aminteşte bine… A fost în spital, a avut o problemă cu genunchiul şi atunci a venit după un an acasă în război şi a plecat din nou, atunci a fost mai trist, că a ştiut unde merge… E emoţionat, că ar povesti el multe… A zis că a văzut iadul pe pământ când a fost în război. Îi vine să plângă când povesteşte de război…”, spune fiica.

În ultimii ani, când încă putea munci, a lucrat la Spitalul de Psihiatrie din Jebel ca magazioner, povesteşte ea.

Secretul unei vârste atât de înaintate? „Bea foarte mult lapte. Foarte mult lapte, gris cu lapte, cafea cu lapte. Asta e de bază. În rest mâncăm obişnuit aşa, nu mâncăm prea gras…”, a dezvăluit Georgina Hegheş.

„Şi soţia, mătuşa, a plecat la 99 de ani”, a povestit nepoata lui Iosif Hegheş, care i-a fost şi ea alături la aniversare.

Bărbatul s-a scuzat că nu mai aude cum trebuie. A povestit puţin despre faptul că a luptat pe front, iar apoi a ciocnit un pahar de şampanie cu invitaţii.

„100 de ani vă doresc la toţi”, le-a urat Iosif Hegheş oaspeţilor, la plecare.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor