Timisoara va avea piete taranesti volante in care vor fi interzise produsele de import

De A.S.
Reactualizat la:
8Comentarii
Timisoara va avea piete taranesti volante in care vor fi interzise produsele de import
© TION - Timisoara va avea piete taranesti volante in care vor fi interzise produsele de import
Consiliul Local Timişoara a aprobat, marţi, un proiect de hotărâre care prevede înfiinţarea de pieţe ţărăneşti volante în zona Stadionului „Dan Păltinişanu” şi în Piaţa Traian. În aceste pieţe vor avea voie să vândă produse agroalimentare doar producătorii autohtoni, comercializarea mărfurilor de import urmând să fie interzisă. Sunt prevăzute şi amenzi şi se stabilesc şi interdicţii pentru cei care vor încălca hotărârea.

Pieţele volante care vor apărea la Timişoara vor fi destinate desfacerii produselor agroalimentare autohtone.

Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de doi consilieri locali ai PDL, Ştefan Constantin Sandu şi Adelina Tîrziu, fiind depus la primărie încă din noiembrie 2013. A fost ignorat de-atunci, iar acum a ajuns să fie discutat în sfârşit în plenul consiliului local, după ce unul dintre iniţiatori l-a sesizat pe primar că… nu se mai întâmplă nimic. Iniţial a fost vorba de înfiinţarea unei singure pieţe volante, în zona Stadionului „Dan Păltinişanu”, dar în plen consilierul PC Geană Nistor a propus ca viitoarea piaţă, dacă tot e volantă… să se „plimbe” şi să fie şi în Piaţa Traian.

Primarul Nicolae Robu a explicat că termenul de „volantă” se referă la faptul că viitoarea piaţă nu va funcţiona permanent, ci în anumite zile, după care amplasamentul va fi eliberat, dar amendamentul lui Nistor referitor la Piaţa Traian a fost aprobat, aleşii declarându-se deschişi la idee.

Proiectul depus de cei doi consilieri democrat-liberali a ajuns în plen şi într-o formă modificată. Au fost scoase două prevederi, care practic modificau radical proiectul. Un articol care spunea că „este interzisă comercializarea în piaţa ţărănească a produselor agroalimentare provenite din import sau a produselor ce nu sunt cuprinse în obiectul de activitate al pieţei” şi altul care prevedea amenzi de 1.000 de lei şi interzicerea dreptului de a comercializa produse în oricare dintre pieţele administrate de SC Pieţe SA timp de un an dacă nu se respectă hotărârea. De ce şi cine a modificat proiectul nu a putut explica nici primarul, Robu anunțând că va cere… verificări.

De altfel, edilul a afirmat că este de acord cu proiectul de hotărâre în forma în care l-au propus iniţiatorii.

„Proiectul a fost semnificativ modificat faţă de varianta pe care am propus-o noi. Practic eliminarea acestui articol face derizorie înfiinţarea acestei pieţe, pentru că noi nu dorim un alt talcioc, ci sprijinirea producătorilor autohtoni. Prin eliminarea acestui articol, care după părerea mea nu s-a făcut dintr-o greşeală, ci intenţionat, se distrugea întregul proiect. Cineva nu doreşte ca acest proiect să prindă contur. Trebuie să ne hotărâm cu toate forţele dacă sprijinim producătorii din România sau nu”, a reclamat Ştefan Sandu. Aşa că iniţiatorul proiectului a cerut în plen să fie reintroduse articolele scoase în mod misterios, iar consilierii locali au fost de acord. Vânzarea produselor agroalimentare de import va fi interzisă în pieţele volante, iar cine nu respectă prevederea riscă amenzi de 1.000 de lei şi să nu-şi mai poată comercializa marfa în nicio altă piaţă din Timişoara timp de un an!

Accesul în așa-numitele pieţe ţărăneşti volante va fi gratuit pentru toţi producătorii de produse agroalimentare. În decurs de o lună, SC Pieţe SA trebuie să elaboreze un regulament de organizare şi funcţionare pentru acestea, după care în 30 de zile ar trebui să înceapă să funcţioneze prima piaţă volantă de unde se vor putea cumpăra produse direct de la producători. Prima va fi în zona parcării de la stadion, potrivit autorităţilor locale.

 

 

 

 8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor