Timisoara ramane fara apa calda. E.ON a sistat gazul catre Colterm, din cauza datoriilor

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
53Comentarii
Timisoara ramane fara apa calda. E.ON a sistat gazul catre Colterm, din cauza datoriilor
© Tion: Timisoara ramane fara apa calda. E.ON a sistat gazul catre Colterm, din cauza datoriilor
Colterm nu mai poate furniza apă caldă timișorenilor racordați la sistemul centralizat de încălzire, din cauza unei datorii mai vechi de aproape 7,5 milioane de lei. E.ON a sistat luni furnizarea gazului. S-a făcut deja o cerere de reeșalonare a datoriei, dar timișorenii pot rămâne fără apă caldă chiar de luni noapte.

Este pentru a doua oară în acest an când E.ON oprește robinetul pentru Colterm. De data aceasta s-a întâmplat din cauza unei datorii de aproape 7,5 milioane de lei, spun reprezentanții Colterm, care au trimis deja către compania de gaz o solicitare de reeșalonare a datoriei.

„Ne-a fost sistată furnizarea gazului de către E.ON. Este vorba despre datorii mai vechi, facturi neachitate în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei. Împreună cu primăria, Colterm a făcut o solicitare de reeșalonare a datoriei și sperăm că în cel mai scurt timp situația să revină la normal”, ne-a explicat Ofelia Herghelegiu, purtător de cuvânt Colterm.

Oficialii societății de termoficare spun că mai sunt parametri optimi pentru ca timișorenii să aibă apă caldă până în noaptea de luni spre marți. Ei sunt optimiști că cei de la E.ON vor accepta însă reeșalonarea datoriei și nu vor fi probleme în Timișoara.

Nu este prima dată când timișorenii au de suferit din cauza datoriilor Colterm. În februarie 2018, E.ON a limitat gazul pentru societatea de termoficare, din același motiv. Acum însă s-a trecut direct la sistarea furnizării gazului.

Colterm mai are aproximativ 61.000 de abonați în Timișoara, atât persoane fizice, cât și juridice.

UPDATE. E.ON spune că datoriile totale sunt de peste 14 milioane de euro, Robu cere păsuire până în 10 iulie

Detalii incredibile de la E.ON Energie România. De fapt, datoriile totale ale Colterm depășesc 66 de milioane de lei, din care aproape 8,2 milioane de euro adunate doar în acest an, restul fiind cel mai probabil datorii istorice, pentru care primarul Robu dă vina pe vechea administrație.

„E.ON Energie România a fost nevoită să sisteze luni, 25 iunie a.c., începând cu orele 14, volumele de gaze naturale livrate către Colterm, din cauza nerespectării convenţiei de plată de către Colterm şi Municipiul Timişoara. Valoarea totală a datoriilor Colterm depăşeşte 66 milioane de lei, din care circa 8,2 milioane de lei reprezintă datorii din acest an, cu termenul de scadenţă depăşit. E.ON Energie România şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale asumate faţă de Colterm S.A. şi, în calitate de furnizor de gaze naturale, compania noastră a transmis numeroase notificări prin care a solicitat plata datoriilor”, au explicat, pentru Tion.ro, reprezentanții Departamentului de Comunicare E.ON.

Oficialii E.ON spun că au încredere că societatea Colterm și primăria vor identifica o soluție viabilă de plată a datoriilor, în conformitate cu obligațiile asumate, astfel încât să poată relua în cel mai scurt timp furnizarea gazelor naturale către societatea de termoficare.

Primarul Nicolae Robu spune că a luat legătura cu directorul general al E.ON, pe care l-a rugat să accepte o păsuire, până în 10 iulie. Și el știe tot de o datorie de aproape 7,5 milioane de lei.

„Am fost informat de directorul Colterm că E.ON Gaz a întrerupt furnizarea gazului, datorită neachitării de către Colterm a două facturi recente, totalizând circa 7,5 milioane lei. Directorul a menționat că factura reprezentând consumul curent a fost achitată. Am luat legătura cu directorul general E.ON, dl. Frank Hajdjnac, cu rugămintea să accepte o păsuire până în 10 iulie. Suntem în așteptarea răspunsului domniei sale”, ne-a explicat Robu.

Edilul spune că abia în 10 iulie, când primăria va încasa banii din cotele defalcate, va putea achita facturi.

„Menționez că primăria plătește, până în septembrie inclusiv, 3,5 milioane de lei pe lună pentru certificate verzi. În 10 iulie, când vom încasa cotele defalcate din impozitul pe venit, vom acorda prioritate absolută plăților către Colterm – indirect, către E.ON! – și către RATT (n.r. actuala STPT), singurele două societăți ale primăriei încă cu probleme, provenite din moștenirea cumplită de la precedenta administrație. Am motive să sper că mâine (n.r. marți) situația se va regla, prin acceptarea de către E.ON – la nivelul conducerii din Germania – a angajamentului meu personal de achitare a sumei convenite de părți în 10 iulie”, ne-a mai spus primarul Timișoarei.

Articole pe aceeași temă:

Timișorenii au înghețat în case, în ultimele zile, iar reprezentanții Colterm îi mint cu … avarii. Sunt probleme grave la Colterm, iar atât conducerea societății de termoficare cât și primarul Nicolae Robu le ascund adevărul timișorenilor. Ba mai mult, primarul Timișoarei spune că „problemele mici a...53Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor