Timisoara inca asteapta banii pentru reabilitarea termica. Care blocuri ar putea fi primele

De A.S.
4Comentarii
Timisoara inca asteapta banii pentru reabilitarea termica. Care blocuri ar putea fi primele
Peste 50 de blocuri ar urma să fie reabilitate termic, la Timişoara, pe fonduri europene. Cel puţin acestea sunt aşteptările oficialilor primăriei, pentru că încă nu au fost semnate contractele de finanţare. Vorbim despre proiecte de 10 milioane de euro. Procedurile sunt avansate, spun reprezentanţii municipalităţii, în cazul imobilelelor de pe bulevardul Liviu Rebreanu, de pe Calea Şagului, Calea Martirilor şi Calea Aradului.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara speră ca aceste contracte de finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor să poate fi semnate în perioada următoare.

„Noi avem în derulare 24 de proiecte cu finanţare europeanaă şi este un al 25-lea proiect pe rol într-o stare avansată, sperăm să fim chemaţi pentru semnarea contractului de finanţare – eficientizarea energetică a unui număr de blocuri prin anvelopare. Avem cinci grupuri de blocuri care vor face obiectul tot atâtor contracte. Am fost informaţi că la nivel de minister s-a încheiat instrumentarea dosarului pentru primul grup. În total, noi vom atrage peste 10 milioane de euro pentru acest proiect”, a declarat, marţi, primarul Nicolae Robu.

Autorităţile locale spun că în program vor intra peste 50 de blocuri de pe marile artere de circulaţie ale oraşului.

„Vor fi reabilitate termic 54 de blocuri, valoarea finanţării fiind de 10 milioane de euro. Cele mai avansate ca proceduri, în acest moment, sunt cele de pe Rebreanu, Şagului, Martirilor şi Aradului”, au explicat reprezentanţii Direcţiei de Comunicare a municipalităţii.

În alte oraşe din ţară, cum ar fi Călăraşi, Zalău, Botoşani sau Bacău, au fost deja semnate, încă de la sfârşitul anului trecut, primele contracte de finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor pe fonduri europene. La Timişoara, reprezentanţii primăriei au spus că au fost multe cereri de clarificare, iar procedurile durează mai mult pentru că numărul blocurilor este mai mare decât în alte oraşe.

Proiectele de reabilitare termică beneficiază de finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR). 60% din costuri vor fi acoperite din fondurile Uniunii Europene şi din alocaţii de la bugetul de stat, iar restul de 40% de la bugetul local, precum şi din fondul de reparaţii al asociaţiilor de proprietari, în cote părţi ce depind de veniturile medii nete per membru de familie ale beneficiarilor. Consiliul Local Timişoara a aprobat o hotărâre prin care proprietarilor li se dă posibilitatea de a-şi plăti contribuţia eşalonat pe o perioadă de 5 ani.

 

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor