Timisoara are trei noi cetateni de onoare

De A.S.
2Comentarii
Ingo Glass, Coriolan Babeti si Ioan Gheorghe Cartis au devenit cetateni de onoare ai Timisoarei
Ingo Glass, Coriolan Babeti si Ioan Gheorghe Cartis au devenit cetateni de onoare ai Timisoarei
Ingo Glass, Coriolan Babeţi şi Ioan Gheorghe Carţiş au devenit cetăţeni de onoare ai Timişoarei. Consiliul local a aprobat, marţi, acordarea acestei distincţii pentru cele trei personalităţi.

Artistul Ingo Glass s-a născut în 1941 la Timişoara, iar în prezent trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea în München, fiind cetăţean german. Activitatea sculptorului a fost recunoscută pe plan internaţional şi recompensată cu premii atât în ţară cât şi în străinătate, în ţări ca Germania, Ungaria, Austria şi Olanda.

„Lucrările sale pot fi admirate în colecţii muzeale şi private precum şi in spaţii publice din România şi din diferite colţuri ale lumii. Publicul timişorean iubitor de artă poate admira trei dintre sculpturile monumentale ce îi poartă semnătura: Deschiderea – Memorialul Martirilor Revoluţiei din 1989 (monument ridicat în 1991, pe Calea Martirilor), Hommage a Vasarely (sculptură futuristă din metal colorat expusă în 2003 pe Calea Martirilor) şi Portal (monument amplasat în 2009, în scuarul de pe Bulevardul Michelangelo în cadrul proiectului Timişoara XXI, proiect realizat de către Fundaţia Triade în parteneriat cu municipalitatea)”, amintesc reprezentanţii Primăriei Timişoara.

Artistul timişorean a fost recompensat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer de către preşedintele României şi Ordinul Crucea de Merit a Republicii Ungare în grad de Cavaler pentru activitatea sa.

Propunerea de a i se acorda titlului de cetăţean de onoare al municipiului Timişoara a venit din partea preşedintelui Uniunii Artiştilor Plastici Filiala Timişoara, Szekernyes Janos, şi a directorului Muzeului de Artă din Timişoara, Marcel Tolcea.

Criticul de artă şi curatorul Coriolan Babeţi, una dintre cele mai apreciate personalităţi culturale ale Banatului, este un nume de referinţă în istoria artei contemporane româneşti, cunoscut atât în Europa cât şi în Statele Unite ale Americii.

„Curator independent al unor evenimente artistice majore, a organizat, în perioada 1967 – 2003, peste 300 de expoziţii personale şi peste 70 de expoziţii de grup, în ţară şi străinătate, majoritatea artiştilor promovaţi aparţinând spaţiului timişorean, aceste manifestări aşezând Timişoara în prim-planul artei naţionale. (…) În calitate de critic şi istoric de artă, a urmărit evoluţia artei plastice din Timişoara şi a fixat-o în peste 2000 de pagini scrise şi 120 cataloage. În calitate de diplomat cultural în străinătate a promovat imaginea Timişoarei şi a artei sale, prin expoziţii, conferinţe, schimburi culturale”, menţionează reprezentanţii municipalităţii timişorene.

Propunerea de a i se conferi titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei a venit din partea Sorinei Jecza, de la Fundaţia Interart Triade.

Ioan Gheorghe Carţiş este cadru didactic la Universitatea Politehnica din Timișoara din anul 1961. În calitate de profesor şi membru al Senatului UPT, şef al catedrei de Tehnologia Construcţiilor de Maşini (1985-1990), prorector (1990-2004) şi rector al Politehnicii (1996-2004), a impulsionat activitatea de cercetare ştiinţifică şi proiectare a tinerilor ingineri atât în ţară cât şi peste hotare şi a contribuit la dezvoltarea economică a urbei prin atragerea de investiţii cu capital străin, amintesc reprezentanții municipalității. Membru titular al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, Carțiș este autorul a peste 140 lucrări ştiinţifice. El a jucat însă un rol important și în fotbalul timișorean. „Preşedinte al Clubului Sportiv „Politehnica”, în prezent preşedinte de onoare al acestui club sportiv, a avut şi are un rol important în impulsionarea vieţii sportive timişorene. Conducător al clubului de fotbal Poli Timişoara începând din anii ׳70, domnul Gheorghe Ioan Carţiş a fost unul dintre „responsabilii” formării echipei de excepţie din anii ׳70 – ׳80, care a adus rezultate unice în istoria fotbalului timişorean: câştigarea Cupei României şi participarea în Cupele Europene cu rezultate remarcabile, chiar şi astăzi. Domnul Carţiş Gheorghe Ioan este principalul promotor al revenirii echipei de fotbal Poli Timişoara în prima ligă în anul 2002. Fără exagerare, domnul Carţiş Gheorghe Ioan este unul dintre cei mai importanţi oameni de fotbal din istoria Timişoarei şi principalul animator al sportului timişorean şi universitar”, se arată în referatul proiectului de hotărâre aprobat marţi.

Propunerea de a i se acorda titlul de cetăţean de onoare a venit din partea primarului Gheorghe Ciuhandu şi a consilierului local Ionel Bungău.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor