Timisenii au incheiat anul 2014 cu restante la credite de 1,6 miliarde de lei

De M. Hoster
Timisenii au incheiat anul 2014 cu restante la credite de 1,6 miliarde de lei
© TION - Timisenii au incheiat anul 2014 cu restante la credite de 1,6 miliarde de lei
Timişenii cu credite în valută au terminat anul 2014 cu restanţe totale de peste un miliard de lei, o sumă aproape similară înregistrată la finele anului 2013. Cel mai probabil, valoarea va creşte în luna ianuarie, aceasta din cauza crizei francului elveţian, devalorizarea monedei ducând mulţi clienţi la imposibilitatea de a-şi plăti la timp datoria la bancă.


Anul 2014 i-a prins pe numeroşi timişeni cu rata neplătită la timp la bancă. O postură neplăcută, pe care nu o doreşte nimeni, dar pe care o vom putea vedea destul de des în lunile viitoare. La miliardul de lei valoare totală a sumelor neplătite la timp de clienţi la creditele acordate în valută, valoare înregistrată la 31 decembrie, se vor adăuga în această lună şi ratele ce nu au mai fost achitate odată cu devalorizarea bruscă a creditelor în franci elveţieni.

Probabil că influenţa nu va fi una semnificativă, creditele de acest tip fiind mai puţine decât cele în euro sau dolari americani.

Conform datelor Băncii Naţionale a României, la finalul lunii decembrie valoarea restanţelor la creditele în valută acordate în Timiş era de 1,066 miliarde de lei, echivalent. Valoare totală a creditelor existente în sold era de 5,5 miliarde de lei, firmele aveau 2,5 miliarde lei, iar persoanele fizice alte 3 miliarde, din care cele pentru locuinţe 1,9 miliarde lei.

Valoarea restanţelor nu este cu mult diferită de cea din decembrie 2013, atunci restanţele erau de 1,1 miliarde de lei. De scăzut a scăzut şi soldul creditelor, semn că românii s-au învăţat minte şi au început să ia credite în monedă naţională şi nu în valută.

La creditele în lei valoarea restanţelor la finalul lui 2014 a fost la aproape jumătate faţă de valută, mai precis 511 milioane de lei. E drept, şi soldul creditelor acordate este de 2,8 miliarde. La fel, diferenţa faţă de finalul lui 2013 este una nesemnificativă, atunci restanţele erau de 559 de milioane de lei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor