Sunteti in pericol sa platiti facturi neasteptat de mari. Aveti grija cum va setati telefonul

De Marcel Hoster
2Comentarii
Sunteti in pericol sa platiti facturi neasteptat de mari. Aveti grija cum va setati telefonul
© Tion: Sunteti in pericol sa platiti facturi neasteptat de mari. Aveti grija cum va setati telefonul
Situarea Timișului la granița cu Serbia și Ungaria crește semnificativ șansele ca aparatele utilizatorilor serviciilor mobile de telefonie să intre în roaming fără să-și dea seama și din acest motiv să plătească facturi semnificative la final de lună. Sunt 39 de localități timișene considerare cu risc pentru intrarea în roaming involuntar, majoritatea în rețelele din Serbia, unde tarifele sunt piperate.

Unii dintre timișenii care folosesc telefonia mobilă și au trecut prin zona granițelor cu Serbia și Ungaria s-au trezit cu facturi ridicate, plătind pentru servicii despre care nici nu știau că le-au folosit. Dacă telefonul sau tableta nu sunt setate corespunzător și se conectează în mod automat la cea mai puternică rețea, dacă aceasta este din altă țară, telefonul va intra automat în roaming.

Pentru această situație nedorită, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) atrage atenția utilizatorilor de telefonie și internet mobil care au serviciul de roaming activat. În anumite zone din țară, în apropiere de graniță, este posibil ca telefonul sau tableta să se conecteze automat la o rețea din țara vecină și să folosească serviciile de comunicații la tarife de roaming, plătind inclusiv pentru apelurile pe care le primesc. Roaming-ul involuntar poate apărea în localitățile de graniță numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automată a rețelei, caz în care echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul. Fiind vorba de localități aflate la graniță, este posibil ca echipamentul mobil să se conecteze la rețeaua unui operator din țara vecină, iar utilizatorul să fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming.

În ceea ce privește Timișul, problemele cele mai mari apar atunci când conectarea se face în rețelele sârbești, o țară nonUE, unde tarifele de roaming sunt extrem de ridicate. În ceea ce privește roaming-ul cu rețele din Ungaria, aici tarifele de roaming sunt cu mult mai mici, urmând ca din luna iulie a acestui an să dispară complet, ca urmare a unei decizii a Uniunii Europene. Conform măsurătorilor realizate de ANCOM, în Timiș sunt 39 de asemenea localități unde intrarea în roaming involuntar este semnificativă.

Desigur, cele mai multe sunt cu risc de conectare la rețele sârbești, 24 de localități, pentru trei există riscul de intrare în rețelele ungurești, iar în 12 localități există risc de intrat fie în rețele sârbești, fie cele din Ungaria. Lista completă a acestor localități poate fi consultată aici.

Accesarea involuntară a serviciilor de voce sau date în roaming la granița României cu statele vecine poate fi oprită prin mai multe metode. Astfel, utilizatorii pot seta manual rețeaua (dezactivarea opțiunii telefonului de selectare automată a rețelei). De asemenea, utilizatorul poate solicita operatorului să activeze serviciul de roaming numai la cerere. Utilizatorii pot verifica la ce rețea e conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea rețelei rămâne pe modul automat.

Articole pe aceeași temă:

UE: A fost aprobat acordul care stabileste un tarif unic pentru roaming2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor