Studiu: Pot parolele grafice sa ne asigure securitatea online?

De Raoul Jurchela
Studiu: Pot parolele grafice sa ne asigure securitatea online?
© foto: Pixabay
Există ceva mai bun decât parolele bazate pe text? Cercetătorii studiază posibilitatea folosirii parolelor în imagini, o variantă mai bună pentru memorarea codurilor. Totul pleacă de la faptul că imaginile și modelele sunt mai ușor de memorat decât alfabetul, atunci când înlănțuirea lor este bazată pe o poveste personală a user-ului.

În zilele terminalelor ASCII și a interfețelor de linii de comandă, parolele au avut sens. În zilele noastre, însă, interfața online primară este un dispozitiv mobil bogat grafic. Deci, de ce rămânem blocați la parolele alfanumerice? Aceasta este întrebarea pusă de Ilesanmi Olade în lucrarea „SemanticLock: O metodă de autentificare pentru dispozitivele mobile”, care folosește numai imagini legate semantic. În loc de a aranja alfanumeric, arbitrar, un șir de caractere, puteți începe cu un grup de imagini din care să selectați câteva care spun o poveste semnificativă și memorabilă pentru dvs. Povestea poate fi simplă, de genul „Beau cafea la micul dejun”. Așadar, atunci când deblocați telefonul sau un website, puteți alege dintr-un grup de pictograme grafice pentru a vă spune povestea.

Ecranele mari de astăzi pot găzdui până la 12-20 de pictograme. Pe măsură ce pictogramele sunt folosite, alte pictograme le pot lua locul, extinzând numărul de combinații posibile. Tehnicile cele mai asemănătoare cu SemanticLock sunt bazate pe modele. Utilizatorii își deplasează degetul pe o rețea într-un model pe care ei l-au creat. Autentificarea bazată pe modele este mai rapidă decât cea bazată pe coduri PIN, însă este vulnerabila la atacuri, unde traseul degetului pe ecran poate dezvălui locația.

Cercetătorii au testat SemanticLock, contra autentificării prin PIN și modele. Aceștia au constatat că, deși modelele oferă cea mai rapidă autentificare și PIN-urile cea mai scăzută rată de eroare, memorabilitatea poveștilor SemanticLock este superioară, doar 10% dintre participanții la test nereușind să își amintească parolele, un procent mult mai mic decât în cazul altor metode de autentificare. Cercetătorii explorează parolele grafice de peste un deceniu. Ceea ce este nou în abordarea acestei lucrări este concentrarea asupra memorabilității prin intermediul poveștilor, care apelează la dragostea umană pentru narațiune. Acest studiu subliniază importanța muncii din industrie cu amprenta digitală și recunoașterea facială.

SURSA: smartnews.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor