Studiu al Universitatii de Medicina Timisoara: In Romania sunt mari probleme cu obezitatea la copii

De Marcel Hoster
Studiu al Universitatii de Medicina Timisoara: In Romania sunt mari probleme cu obezitatea la copii
© foto: arhiva
Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a luat parte, alături de alte instituții de specialitate, la realizarea unui studiu referitor la incidența obezității în rândul copiilor și adolescenților. Iar concluziile trase nu sunt deloc încurajatoare, în România aproape 20% dintre fete și 30% dintre băieți sunt supraponderali.

Studiul inițiat de Colegiul Imperial din Londra și Organizația Mondială a Sănătății, a relevat date îngrijorătoare cu privire la incidența obezității în rândul copiilor și adolescenților. În România, în 2016, 19,7 % dintre fete și 29,2% dintre băieți erau supraponderali, iar 5% dintre fete și 10,7% dintre băieți erau cu obezitate. La cealaltă extremă, 15,3% dintre fete și 13,3% dintre băieți erau subponderali, iar 2.8% dintre fete și 2.8% dintre băieți erau cu deficit ponderal moderat și sever. Potrivit rezultatelor cercetării, numărul copiilor și adolescenților obezi (cu vârste între 5 și 19 ani) în întreaga lume a crescut de zece ori în ultimele patru decenii. În cazul în care tendințele actuale continuă, vor fi mai mulți copii și adolescenți obezi decât subponderali până în 2022.

Studiul a fost publicat în The Lancet, una dintre cele mai vechi reviste de specialitate din domeniul medicinei, înainte de Ziua Mondială a Obezității (11 octombrie). Acest studiu a analizat măsurătorile greutății și înălțimii de la aproape 130 de milioane de persoane cu vârste de peste cinci ani (31,5 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani și 97,4 milioane cu vârsta de peste 20 de ani), cel mai mare număr de participanți implicați într-un studiu epidemiologic.

Peste 1.000 de cercetători au contribuit la acest studiu (dintre care 12 autori și colaboratori din România), care a analizat indicele de masă corporală (IMC) și modul în care obezitatea s-a schimbat în întreaga lume din 1975 până în 2016. În această perioadă, rata obezității la copii și adolescenți din lume a crescut de la mai puțin de 1% (echivalentul a cinci milioane de fete și șase milioane de băieți) în 1975 la aproape 6% la fete (50 de milioane) și la aproape 8% la băieți în 2016. Numărul copiilor obezi cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani a crescut de peste zece ori la nivel global, de la 11 milioane în 1975 la 124 milioane în 2016.

Din România, datele au provenit din studii efectuate de Universitățile de Medicină din Timișoara, București, Iași, Târgu Mureș și date de la Institutul Național de Sănătate Publică. De la Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Victor Babeș” din Timișoara s-au implicat în realizarea studiului Adela Chirița-Emandi, Maria Puiu, respectiv Mihai Gafencu.

În ultimii 10 ani, în România procentul de copii cu obezitate a crescut progresiv, în anul 2006, 14 % dintre fete și 19,4 % dintre băieți erau supraponderali, iar 3% dintre fete și 5,5% dintre băieți erau cu obezitate. Procentul băieților cu obezitate s-a dublat în ultimii 10 ani. În această perioadă de creștere economică pentru România s-a petrecut și o tranziție nutrițională nesănătoasă, cu o creștere a consumului alimentelor cu conținut scăzut de nutrienți și cu densitate energetică mare (dulciuri concentrate, sucuri, fast food, chipsuri) care duce la creștere în greutate la copii și adulți, cu afectarea sănătății pe tot parcursul vieții.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor