Studentii medicinisti, revoltati din cauza schimbarii bibliografiei pentru examenul de rezidentiat

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
1Comentariu
Studentii medicinisti, revoltati din cauza schimbarii bibliografiei pentru examenul de rezidentiat
O informaţie apărută în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara a pus pe jar studenţii români în ultimul an, care vor să fie medici. Mai precis, este vorba despre probleme legate de bibliografia necesară pentru examenul de rezidenţiat şi menţinerea unui manual vechi, considerat necorespunzător. Asta în condițiile în care în primele zile ale anului a fost publicat un nou material de studiu pentru acest examen, considerat mult mai bun.

Peste 1.200 de semnături au fost adunate în doar câteva zile de o petiţie lansată de studenţii din anul şase din mai multe centre universitare, care cere adoptarea noii bibliografii pentru examenul de rezidenţiat.

Este vorba despre o bibliografie prezentată la începutul acestui an şi care ar trebui să o înlocuiască pe cea veche, care a fost folosită la precedentele examene, şi care era considerată necorespunzătoare şi plină de greşeli.

Zvonul apărut în acest sfârşit de săptămână în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara, care spune că, de fapt, tinerii medici vor trebui să înveţe tot conform vechii metodologii, a fost prost primit de viitorii absolvenţi, astfel a apărut petiţia. Studenţii sunt nemulţumiţi că noua bibliografie nu a fost încă adoptată și solicită menţinerea susţinerii examenelor de rezidenţiat în şase centre, aşa cum a fost până acum, realizarea de consultări cu studenţii medicinişti din ultimul an de studiu şi asumarea responsabilităţii de către Ministerul Sănătăţii pentru acest examen.

Totuşi, cel mai important lucru contestat de studenţi este schimbarea bruscă a bibliografiei.

„În data de 8 ianuarie a apărut un comunicat care prezenta <Compendiu de Specialităţi Medico-Chirurgicale> ca unic material pentru examenul de rezidenţiat. Această carte a fost realizată la nivel naţional – este aşteptată de mai mulţi ani. Discuţiile lansate se referă la revenirea la ECN, o carte mult contestată, apărută în 2011, plină de greşeli, tradusă din franceză de către editura Universităţii din Cluj. NU suntem de acord cu scoaterea din tematica de rezidenţiat a unei cărţi de actualitate, cu contribuţie naţională şi înlocuirea ei cu una veche, plină de greşeli, tradusă şi multiplicată de un singur centru”, se spune în petiţia studenţilor.

Situaţia a fost explicată de Andrei Motoc, purtător de cuvânt al Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara: „Studenţii au de unde să cumpere cartea, nu e niciun fel de problemă. Ce se decide la minister, asta trebuie făcut. Manualul nou este gata pentru examenul de Rezidenţiat al celor de la Medicină, dar nu sunt puse la punct manualele pentru studenţii de la Farmacie şi Stomatologie. Le-am explicat studenţilor despre ce e vorba. Cartea veche e tradusă după cea din Franţa. Nu suntem împotriva modernizării, dar este nevoie de timp, nu se poate face de azi pe mâine. Măsura a fost luată de nevoie”.

Mulţi dintre studenţi începuseră deja să înveţe după noua bibliografie, ceea ce a produs nedumerire, dar mai ales supărarea studenţilor.

„Cartea a fost aprobată pe 17 iulie 2015 de către Colegiul Medicilor şi pe 21 iulie de către Ministerul Sănătăţii. Deşi trebuia să apară prin noiembrie-decembrie, Compendiul a apărut abia la mijlocul lunii ianuarie. Din ce am înţeles de la colegii mei de la Timişoara, vineri au fost anunţaţi de către rector că pentru rezidenţiat nu mai trebuie să înveţe din Compendiu, ci din vechiul manual. Studenţii din toată ţara sunt revoltaţi”, a declarat Adelaida Marcu, studentă în anul şase şi fostă preşedinte a Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România, potrivit Mediafax.

Se pare că ulterior acest nou manual a fost retras de pe site-ul ministerului. Aceeaşi sursă mai precizează că rectorul UMF Bucureşti a spus că, deocamdată, se aşteaptă precizări de la Ministerul Sănătăţii pe această temă a bibliografiei. De la biroul de presă al ministerului nu a fost oferită nicio poziţie oficială pe acest subiect, ceea ce sporeşte şi mai mult nesiguranţa şi supărarea tinerilor.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor