Studentii din Timisoara au acces la cel mai tare computer din lume. Acesta are putere de calcul nelimitata

De Marcel Hoster
7Comentarii
Studentii din Timisoara au acces la cel mai tare computer din lume. Acesta are putere de calcul nelimitata
© Tion: Studentii din Timisoara au acces la cel mai tare computer din lume. Acesta are putere de calcul nelimitata
Universitatea de Vest Timişoara va beneficia de o premieră naţională. Studenţii, profesorii şi cercetătorii vor putea lucra în cadrul unui laborator virtual, găzduit în cloud, ceea ce le va oferi acces la resurse de calcul nelimitate.

Cel mai tare calculator din lumea actuală, unul virtual, „găzduit” în cloud, este ultima facilitate de care beneficiază studenţii şi personalul didactic de la UVT. Proiectul „Cloud-Enabled Laboratory” dezvoltat de Microsoft la Universitatea de Vest din Timișoara a dus la crearea unui laborator de informatică în cloud ce poate răspunde oricăror nevoi de curriculum sau cercetare.

Caracterizat de o infrastructură hardware minimală, formată din puncte de acces către resurse cloud, laboratorul poate fi folosit cu succes atât pentru desfășurarea procesului de predare clasic, pentru implementarea de proiecte de cercetare cât și pentru start-up-uri de tehnologie care vor să realizeze și să dezvolte platforme noi, având acces la cele mai moderne tehnologii.

Universitatea de Vest e prima universitate din România la care compania de soft americană implementează acest laborator. Aceasta ca urmare a interesului pentru modernizare a procesului de predare-învățare și a deschiderii spre inovație în beneficiul studenților și al profesorilor, spune Marilena Ionașcu, Director Educație pentru reprezentanța din Romania a companiei americane.

Utilizatorii laboratorului au acces la infrastructuri virtuale scalabile în funcție de proiectul la care lucrează, de la 1 procesor la putere de calcul de ordinul zecilor de mii de procesoare; pot crea și testa algoritmi de inteligență artificială, machine learning, pot simula orice mediu de test de pe aproape orice platformă sau sistem de operare, pot stoca și gestiona volume practic nelimitate de date și nu în ultimul rând, pot dezvolta ei însăși noi aplicații și platforme.

„Alături de cadrele didactice de la UVT, lucrăm la diversificarea conținutului programei de predare, oferim instrumente esențiale pentru viitorul tinerilor, facilitând accesul la tehnologie și informații de ultimă oră pentru generațiile actuale de studenți”, spune Daniela Fălcușan, reprezentanta locală a companiei

„Parteneriatul se materializează printr-un nou proiect comun. Facem tot posibilul să ținem pasul cu schimbările în tehnologie, iar cea mai bună metodă este să lucrăm împreună cu marile nume din domeniu. Potrivit unor statistici, până în anul 2030 s-ar putea ca 80% din actualele meserii să nu mai existe, apărând altele noi. Tocmai de aceea, depunem eforturi în a pregăti tinerii pentru meseriile viitorului. Le oferim un bagaj bogat de competențe, care să le fie de folos pe o piață a muncii extrem de schimbătoare”, a declarat Marilen Gabriel Pirtea, Rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Sistemul este construit pe un concept „on-demand”, în care utilizatorii își pot crea și singuri infrastructura necesară, evitând timpii de așteptare și întregul proces de achiziție presupus de crearea unei soluții tradiționale (cum ar fi un datacenter); mai mult, fiind vorba de instrumente cloud, eficiența economică e de un ordin de magnitudine mai mare – resursele de calcul fiind create virtual și utilizate doar pentru orele sau zilele necesare proiectului.

Acest gen de flexibilitate face din laboratorul Microsoft din Universitatea de Vest un instrument extrem de versatil ce se pretează a fi folosit la un număr nelimitat de scenarii.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor