Studenti la Drept din cinci orase la etapa nationala a Concursului de procese simulate de la Timisoara

De Adrian Panduru
Studenti la Drept din cinci orase la etapa nationala a Concursului de procese simulate de la Timisoara
© TION - Studenti la Drept din cinci orase la etapa nationala a Concursului de procese simulate de la Timisoara
În perioada 16-17 mai 2015 s-a desfăşurat etapa naţională a „Concursului de procese simulate” (MCC-Moot Court Competition) pe tema Drepturile Omului, organizat de Asociaţia ELSA Timişoara (European Law Students Association) prin intermediul departamentului Activităţi Academice.


Acest eveniment a reprezentat prilejul perfect pentru studenţii pasionaţi de a-şi valorifica cunoştinţele teoretice dobândite pe parcursul anilor de studiu, de a-şi exersa abilităţile oratorice, precum şi de a descoperi dacă întrunesc calităţile necesare unui adevărat pledant, pentru a lua în considerare o viitoare carieră juridică de avocat. Studenţii de la facultăţile de drept din Cluj, Suceava, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, organizaţi în echipe de câte doi, au îndeplinit calitatea de avocați ai reclamantului, respectiv de avocați ai pârâtului în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, conform speţei (cazului) primite.

Echipele şi-au jucat foarte bine rolurile, pledoariile lor bazându-se atât pe jurisprudență relevantă, cât şi pe invocarea unor drepturi fundamentale din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Participanţii şi-au apărat ”clienții” prin argumente solide şi pertinente, în funcţie de calitatea care o aveau în proces. Juriul (completul de judecată) a fost compus din practicieni şi teoreticieni consacraţi ai domeniului juridic, care au jucat rolurile de judecători la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, încercând să creeze o atmosferă cât mai apropiată de cea din sala de judecată.

În semifinala care s-a desfăşurat la Facultatea de Drept din Timişoara din cadrul UVT au existat două complete de judecată, primul fiind alcătuit din avocat Diana Luce şi lect. univ. dr. av. AndreeaVerteş – Olteanu, iar cel de-al doilea a fost format din av. Tiberiu Sarafolean şi asist. univ. dr. Sorina Doroga.

În marea finală, completul de judecată a fost format din av. Alexandra Răzvan Mihalcea, Mircea Creţu, judecător la Curtea de Apel Timişoara şi formator al Institutului Naţional de Magistratură în materia “Drepturilor Omului “şi conf. univ. dr. av. şi director executiv al Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor din Timişoara Raluca Bercea.

Locul I a fost câştigat de echipa de la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, formată din Păcuraru Cantemir şi Lucaciu Diana, pe locul II s-a clasat echipa de la Facultatea de Drept din Timişoara, din cadrul UVT, compusă din Andrei Drăgan şi Giorgiana Mîrză, iar locul III a fost acordat echipei de la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi alcătuită din Bogdan Andreea şi Ezaru Corina.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !