Stefan Popa Popa’s, cetatean de onoare al judetului Timis: Sunt capabil sa-i iubesc pe toti, așa cum ne invata Dumnezeu

De Adrian Panduru
1Comentariu
Stefan Popa Popa’s, cetatean de onoare al judetului Timis: Sunt capabil sa-i iubesc pe toti, așa cum ne invata Dumnezeu
© TION - Stefan Popa Popa’s, cetatean de onoare al judetului Timis
Caricaturistul timişorean Ştefan Popa Popa’s a fost în prim-planul unui eveniment de amploare, care a avut loc joi, la Muzeul de Artă Timişoara. Chiar de ziua sa de naştere, artistul a primit titlul Cetăţean de Onoare al județului Timiş, alături de alte medalii şi premii. La muzeu a avut loc şi o expoziţie cu documente rare ale artistului, dar şi cu portrete şi caricaturi.

Au fost expuse în premieră documente rare, scrisori, diplome, premii, decoraţii, cupe, dovezi ale întâlnirilor lui Ştefan Popa Popa’s cu preşedinţi de state, regi, prim-miniştri, papi şi alte personalităţi ale lumii din domeniile artelor sau sportului. Sunt peste 200 de exponate din colecţia personală a artistului, care vor sta în Muzeul de Artă încă două zile.

În expoziţie sunt şi caricaturi, portrete şi picturi semnate de Popa’s. La aniversarea artistului sala a fost plină, iar printre cei prezenţi s-a aflat şi Înaltpreasfinţitul Ioan, mitropolitul Banatului.

„V-am auzit la diferite emisiuni şi întâlniri vorbind şi mi-am dat seama că dumneavoastră desenaţi mai repede decât vorbiţi. Adică mâna v-a fost binecuvântată de Dumnezeu. Am văzut expoziţia cu lucrările dumneavoastră şi mi-am dat seama că în momentul când vi la o expoziţie priveşti picturi sau lucrări de sculptură, însă eu am văzut pe pereţi atârnate cărţi – fiecare lucrare a fratelui Ştefan este o carte. Fiecare imagine pe care o reprezintă nu este un desen doar în formă plană sau spaţială, ci acea carte înveşniceşte o stare de spirit a unui om. Mă bucur că în preaplinul inimii şi al bucuriei domniei sale a înveşnicit mii şi mii de inimi şi de oameni pe care i-a cunoscut pe toată planeta. L-aş întreba pe fratele Ştefan câte case are dânsul pe pământ, pentru că eu cred că nu există meridian şi paralelă de pe planetă unde dânsul să nu fie într-o casă a unui om căruia i-a furat un zâmbet şi l-a înveşnicit. Dacă astăzi consiliul judeţean i-a acordat titlul de cetăţean de onoare al judeţului, lucru meritoriu, eu aş zice că dânsul este deja cetăţean al minunatei noastre planete albastre. Şi pentru că Maica Domnului i-a îngăduit să creioneze şi faţa ei şi a pruncului Iisus, eu cred că Dumnezeu îi va pregăti şi îi va da într-o zi, cât mai îndelung, cât mai de departe, şi cetăţenia de om, de cetăţean al cerului. Dumnezeu să îl ajute în această viaţă să fure cât mai multe zâmbete oamenilor şi să dea bunul Dumnezeu ca într-o zi să-l vedem pictând, desenând chipuri de îngeri în rai”, a spus mitropolitul Banatului.

De altfel, la această ceremonie, unde medaliile pentru artist au fost nenumărate, din partea mai multor instituţii, s-a rostit şi rugăciunea Tatăl Nostru.

„Am reușit să fac în Timișoara această expoziție retrospectivă. Nu vreau să atrag atenția decât asupra unui aspect, veți vedea la un individ din această țară medalii, diplome, distincții, scrisori de la oameni importanți ai planetei, papi, cardinali importanți de la Vatican, cavaleri cruciați, toate entitățile de elită din lume, grupul Bildenberg… și cred că pot să-mi permit să vă spun că aș dori să văd aceste lucruri, pentru că în ultimii 20 de ani nu am prea văzut lucruri extraordinare la Academia Română și aș vrea ca să-mi permiteți să mai las expoziția deschisă două zile, să mă răzgândesc, să n-o mai strâng astăzi. O mai las și mâine, și poimâine, să fie vizitată, să fie fotografiată, pentru că este, într-adevăr, munca mea de 50 de ani, muncă în care am ajuns recent să mă plimb și să mă joc în toate palatele actuale ale lumii. Știți foarte bine primirea mea de la Palatul Parlamentului, urmează peste două săptămâni să încep același lucru pe care l-am făcut cu domnul Barosso și cu actualul președinte, recent mi s-a conferit această distincție a personalităților de Ziua Europei la Vilnius și multe alte treburi în care Universitatea Socrate din Rotterdam, care mi-a acordat acest titlu, mă așteaptă luna viitoare pentru a semna acolo… Vreau să vă mulțumesc tuturor oamenilor, pentru că văd în sală foarte mulți prieteni, vreau să vă mulțumesc pentru tot, vreau să le mulțumesc și oamenilor care n-au fost întotdeauna cu mine, au fost împotriva mea și să le mulțumesc pentru existența lor, poate așa m-au făcut mai ambițios și am dorit să spun astăzi că, la 60 de ani, chiar cei care mi-au înfipt în inimă acele cuțite care știți foarte bine cât de mult au contat pentru mersul mai departe ca artist, să-mi permiteți să-i iert și să începem de mâine o altă formă de carieră, pe care o știți foarte bine. De doi ani sunt singurul din această țară care are o carieră de elită, reprezint țara pe spezele mele, merg “unde vrea mușchii mei” și să mă iertați dacă întotdeauna am răspuns cu aciditate celor care pe nedrept m-au acuzat și să spun că sunt capabil să-i iubesc pe toți așa cum ne învață Dumnezeu”, a spus Ştefan Popa Popa’s.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor