Stabilirea celor mai buni carnati nemtesti banateni se muta la Santana, in Arad

De M. Hoster
1Comentariu
Stabilirea celor mai buni carnati nemtesti banateni se muta la Santana, in Arad
© TION - Stabilirea celor mai buni carnati nemtesti banateni se muta la Santana, in Arad
Redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung” respectă tradiţia ultimilor ani şi aleg o nouă localitate pentru organizarea uneia dintre celei mai cunoscute şi apreciate competiţii culinare din Banat. „Degustarea cârnaţilor bănăţeni”- „Worschkoschtprob”, sărbătoare cu o tradiţie de câteva decenii pentru minoritatea germană din Banat, are loc şi în acest an, dar de această dată la Sântana, în Arad.

Concursul pentru stabilirea celor mai buni cârnaţi realizaţi de măcelarii bănăţeni va avea loc pe data de 30 ianuarie, ora 12, în sala festivă a Liceului Tehnologic din Sântana. Parteneri sunt Primăria Oraşului Sântana şi Forumul Democratic al Germanilor din Sântana, cu sprijinul HOG Sântana (N.R.: Asociaţia Şvabilor din Sântana emigraţi în Germania), instituţiile de învăţământ din oraş şi clubul economic Româno – German, DRW Arad, prin filiala sa locală.

În ultimii ani concursul a fost dus mai aproape de comunităţile locale unde există cititori ai săptămânalului. Timişoara a fost urmată de Sânnicolau Mare sau Lugoj. Acum a venit rândul judeţului Arad să găzduiască evenimentul, în localitatea Sântana.

Şi la ediţia din acest an a Degustării Cârnaţilor Bănăţeni vor fi două secţiuni de concurs: producătorii privaţi (cârnaţi făcuţi în propria gospodărie pentru consumul propriu) şi firmele producătoare de mezeluri (cârnaţi produşi pentru comerţ). Redacţia Banater Zeitung va primi mostrele de cârnaţi (câte o pereche/participant) în seara ce precede evenimentul, începând cu ora 18, în locaţia unde o zi mai târziu va avea loc evenimentul, sau în ziua manifestării până cel târziu la ora 10. Printre invitaţi se numără reprezentanţi ai mediului economic, politic precum şi din administraţie. Va cânta fanfara din Sântana, iar ansamblul de dansuri „Busuiocul” va prezenta dansuri populare germane şi româneşti.

Nu este prima dată că evenimentul are loc în afara Timişoarei, ediţiile precedente desfăşurându-se la Sânnicolau Mare şi Lugoj, ambele în judeţul Timiş. O premieră este însă faptul că „Degustarea cârnaţilor bănăţeni” va avea loc în judeţul Arad, unde săptămânalul „Banater Zeitung” se bucură de un număr mare de cititori. Manifestarea este găzduită în fiecare an de altă localitate bănăţeană, decizia fiind luată în funcţie de numărul abonaţilor pe care ziarul german din Banat îi are în respectiva localitate, de zona geografică cât şi de interesul local pentru ziar şi eveniment. La baza „mutării” evenimentului din Timişoara stă dorinţa redactorilor de a se apropia de cititori.

Intrarea la eveniment se va face pe baza abonamentului la ziarul german „Allgemeine Deutsche Zeitung/Banater Zeitung”, şi pe bază de invitaţie ce nu poate fi cumpărată. Participarea la concurs este gratuită pentru cei înscrişi în concurs şi pentru presă.

Suplimentul „Banater Zeitung” (BZ) şi ziarul-gazdă „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien” (ADZ) continuă o tradiţie veche de mai multe decenii: „Worschtkoschtprob´”/„Degustarea cârnaţilor”, iniţiată de către redactorii ziarului „Neue Banater Zeitung” (NBZ) sub conducerea redactorului-şef Nikolaus Berwanger. 

„Worschtkoschtprob” a fost până în 1989 o manifestare privată şi uşor subversivă desfăşurată în interiorul redacţiei, unde cititorii din spaţiul rural bănăţean – dar nu numai – aduceau la redacţie, pentru degustare („juriul degustător” fiind redactorii) şi pentru „concurs” mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă. Ziua desfăşurării evenimentului era publicată doar în NBZ, fapt pentru care participau doar cititori ai ziarului. Pentru ziar era un bun prilej de strângere a relaţiilor dintre redactori şi cititori.

Cu 20 de ani în urmă, publicaţia Banater Zeitung a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi. Succesul înregistrat – la fiecare ediţie au participat sute de prieteni ai ziarului – ne-a înlesnit mult organizarea în continuare a manifestării, căci numeroase firme o sponsorizează cu generozitate. Cu 14 ani în urmă, am permis pentru prima dată accesul unor firme producătoare de mezeluri.

 

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor