Sprijin pentru piața imobiliară. Sistemul băncilor pentru locuințe va putea funcționa din nou

De Marcel Hoster
5Comentarii
Sprijin pentru piața imobiliară. Sistemul băncilor pentru locuințe va putea funcționa din nou
© foto: arhiva
Unul dintre sistemele care i-a ajutat pe români să achiziționeze o proprietate imobiliară sau să renoveze una deja deținută, cel al băncilor pentru locuințe, va putea funcționa din nou, în curând. Aceste instituții financiare funcționau prin intermediul unui sistem de economisire și creditare, în cadrul căruia clientul economisea în prima etapă o anumită sumă de bani, după care banca acorda un credit pentru acoperirea necesarului suplimentar al investiției, iar statul contribuia suplimentar cu o primă anuală adăugată componentei de economisire.

Sistemul de economisire-creditare în scop imobiliar era blocat de mai mulți ani în urma unei anchete desfășurată de Consiliul Concurenței. La demararea acesteia, inspectorii Curţii de Conturi au interpretat că cele două bănci pentru locuinţe care funcționau în România ar fi încălcat legea pentru că nu au cerut justificarea în scop locativ a primei de la stat. În legea de funcționare a sistemului, această obligație nu era prevăzută.

Pentru rezolvarea situației, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Dezvoltării Regionale au adoptat normele metodologice de aplicare a noii legi de reglementare a sistemului de economisire-creditare. Noua legislație a sistemului de economisire-creditare a fost adoptată de Parlament la jumătatea lunii iunie 2018, fiind promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în luna iulie 2018. Conform noilor norme aprobate, clienții care folosesc acest model de finanțare în sistem economisire-creditare vor fi obligați să justifice utilizarea în scop locativ a primei încasate de la stat şi a dobânzii aferente acesteia. În caz contrar, clientul nu va primi prima respectivă de la stat. Nivelul de susținere de la buget nu a fost majorat, rămânând la 25% din valoarea sumei economisite într-un an, dar nu mai mult de 250 de euro, ceea ce înseamnă un maxim de economisire de 1.000 de euro anual. Justificarea în scop locativ trebuie efectuată în maximum şase luni de la utilizarea sumei.

Noua lege se aplică doar contractelor noi, clienţii existenţi rămânând sub incidenţa vechii legislaţii care nu îi obligă să justifice prima de la stat. În acest moment, pe piața românească există două bănci pentru locuinţe: BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

Târgul Imobiliar Timișoara 2019, ediția a III-a, are loc în perioada: 9-10 martie 2019, la Centrul Regional de Afaceri Craft, Timișoara, Bd. Eroilor de la Tisa, nr 22. Orarul de vizitate este sâmbătă: 10-19, respectiv duminică: 10-18. Organizatori sunt Tion.ro, PubliTim și Agenda, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Timiș.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor