Spectacol despre arta de a imbatrani la Teatrul National Timisoara

De S.P.D.
Spectacol despre arta de a imbatrani la Teatrul National Timisoara
Naționalul timișorean este unul dintre cele opt teatre din patru țări care participă la proiectul european Arta de a Îmbătrâni. Un inedit studiu, realizat împreună cu dramaturgul Peca Ștefan, va sta la baza unei coproducții teatrale a TNT cu teatrul din Badisches Theater din Karlsruhe. Spectacolul ,,îşi propune să exploreze prin teatru îmbătrânirea populaţiei”.

,,Cei mai mulţi dintre timişoreni sunt convinşi că râsul întinereşte, cred că viaţa lor e nepreţuită, admit că lipsa de implicare e, probabil, cea mai mare greşeală a zilei de azi şi speră sau măcar se aşteaptă la o revoluţie majoră până la finalul vieţii. Sunt câteva dintre concluziile unui studiu inedit derulat de Teatrul Naţional şi dramaturgul Peca Ştefan în cadrul proiectului european Arta de a Îmbătrâni (Art of Ageing), studiu ce va sta la baza unei piese de teatru şi ulterior a unui spectacol realizat în coproducţie cu Badisches Theater din Karlsruhe. Studenţi sau elevi de liceu, profesionişti de toate vârstele, din cele mai diverse domenii, persoane de vârsta a treia cu o viaţă activă sau, dimpotrivă, imobilizate la pat, personalităţi ale Timişoarei, profesori universitari sau oameni politici au acceptat să răspundă relaxat unor întrebări deloc comode despre vârste, atitudini şi viitorul societăţii în contextul îmbătrânirii accentuate a populaţiei”, explică Geanina Jinaru Doboş, coordonatoare a proiectului în cadrul Teatrului Naţional.

Cercetarea, care a durat 10 zile la Timişoara, va continua în Karlsruhe în ianuarie 2014. Coproducţia Teatrului Naţional cu teatrul din Badisches Theater din Karlsruhe, Germania, va fi doar unul dintre cele şase spectacole de teatru realizate în cadrul Art of Ageing (AA), proiect finanţat de Comisia Europeană prin Programul Cultura şi demarat sub egida Convenţiei Teatrale Europene (ETC) în opt teatre din patru ţări ale Europei (România, Germania, Slovacia şi Croaţia). Proiectul Art of Ageing se va desfăşura pe parcursul a doi ani şi îşi propune să exploreze prin teatru îmbătrânirea populaţiei, fenomen ce ridică o provocare demografică reală, reflectată diferit de la ţară la ţară, mai precizează echipa de proiect.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor