Spagi de mii de euro pentru comisarii din IPJ Timis, pentru a acoperi un prejudiciu de peste 2 milioane de lei

De Raoul Jurchela
Reactualizat la:
11Comentarii
Spagi de mii de euro pentru comisarii din IPJ Timis, pentru a acoperi un prejudiciu de peste 2 milioane de lei
© Spagi de mii de euro pentru comisarii din IPJ Timis, pentru a acoperi un prejudiciu de peste 2 milioane de lei
Caracatița șpăgii la nivel înalt din IPJ Timiș a fost scoasă la iveală de procurorii DNA. Anchetatorii au documentat temeinic dosarul împotriva lui Sorin Muntean, Dumitru Pavel și Iulian Boț și au strâns cinci volume cu probe împotriva lor. Polițiștii, avocatul care intermedia totul și liderul romilor din Lugoj au fost filați, înregistrați ambiental, iar telefoanele le-au fost interceptate pe tot parcursul anchetei.

Toată povestea a început în perioada 2011-2013, când Iulian Boț zis Viscol ar fi pus la punct o schemă de evaziune fiscală și spălare de bani împreună cu mai multe persoane de încredere. Liderul romilor din Lugoj controla prin interpuși două societăți comerciale care aveau ca activitate comerțul cu autoturisme second-hand aduse din import.

„Activitatea infracțională a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 2 milioane lei, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spațiul european și revânzării acestora ”la negru”, cu eludarea obligațiilor legale privind plata taxelor și impozitelor datorate către bugetul de stat”, povestesc anchetatorii.

Nu a trecut mult până când ilegalitățile făcute de Iulian Boț au ajuns în atenția autorităților și s-au concretizat în mai multe dosare penale. Cum liderul romilor avea probleme cu legea, acesta a cerut ajutorul avocatului său, Marin Bîlc, pentru a scăpa.

Bîlc avea legături strânse cu șeful IPJ Timiș la vremea respectivă, Sorin Muntean, care la rândul lui l-a cooptat în schemă pe Dumitru Pavel.

„Activitățile infracționale ale grupării coordonată de inculpatul Boț Iulian s-au bucurat de sprijinul și protecția inculpaților Muntean Sorin Petru și Pavel Dumitru, în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș, respectiv șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Timiș, care au fost atrași de-a lungul timpului în sfera de influență a grupului și fidelizați prin oferirea periodică a unor avantaje patrimoniale și sume de bani”, explică cei de la DNA.

Șeful IPJ Timiș, dar și comisarul – șef Dumitru Pavel nu au reușit să rezolve de unii singuri problemele lui Iulian Boț, așa că au cooptat în grupul organizat și alți ofițeri de poliție din cadrul IPJ Timiș.

Unul dintre polițiștii racolați a fost însă cel care a dat în vileag toată povestea.

„În acest sens, aceștia au racolat în cadrul grupului alți ofițeri de poliție și au coordonat activitățile infracționale de mituire a acestora, în scopul de a-i asigura lui Boț Iulian o soluție favorabilă în dosarul în care era cercetat. De asemenea, cei doi inculpați au stabilit împreună cu ceilalți membri ai grupului infracțional strategiile pe care aceștia să le adopte pentru a determina procurorul care supraveghea urmărirea penală să admită o cerere de efectuarea a unei expertize contabile, în condițiile în care verificările nu erau finalizate, indicând totodată expertul prin care puteau obține concluzii favorabile, în situația în care cunoșteau faptul că evidența contabilă pe baza căreia urma a se efectua expertiza a fost falsificată. Totodată, inculpații Muntean Sorin Petru și Pavel Dumitru au efectuat demersuri în vederea diseminării, către inculpatul Boț Iulian, a înscrisurilor relevante aflate la dosarul cauzei și au conceput împreună cu ceilalți membri ai grupării, o strategie de înlocuire a documentelor contabile relevante menită să schimbe situația juridică dedusă cercetărilor”, transmit cei de la DNA.

Avocatul Marin Bîlc era cel responsabil cu plățile în cadrul rețelei. Procurorii povestesc că „rolul său primordial” era cel de a asigura suport financiar fiecărui polițist implicat în activitatea infracțională, dar și de a identifica martori și de a depune înscrisuri de natură să confirme susținerile stabilite în cadrul strategiei de apărare.

„Scopul urmărit de avocat a fost acela de a ascunde activitatea infracțională evazionistă derulată prin cele două societăți controlate de inculpatul Boț Iulian, de a diminua consecințele financiar-fiscale produse prin aceasta și, eventual, de a implica răspunderea penală a altor persoane decât a sa. Concret, în perioada 2013-2016, inculpatul Boț Iulian a remis inculpaților Muntean Petru Sorin, Pavel Dumitru, câte 7.000 euro și altor două persoane (un ofițer de poliție-denunțător în cauză și un contabil neidentificat până în prezent) sumele de 3.500 euro, respectiv 2.000 euro, în scopul ca aceștia să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiunile de serviciu, în legătură cu instrumentarea unui dosar penal în care acesta era cercetat pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, în așa fel încât administrarea probelor să conducă la o soluție în favoarea sa. În aceeași perioadă și în același scop, inculpatul Bîlc Marin a pretins de la inculpatul Boț Iulian mai multe sume de bani, primind de la acesta din urmă o sumă cuprinsă între 6.000 – 7.000 euro pentru a-și exercita influența asupra ofițerilor de poliție judiciară și asupra unui procuror, care aveau în lucru dosarul respectiv. Avocatul i-a mai promis omului de afaceri că îi va determina pe aceștia să urgenteze administrarea probelor în cauza ce-l privea, așa încât soluția finală să-i fie favorabilă. De asemenea, inculpații Muntean Petru Sorin și Bîlc Marin l-au determinat pe inculpatul Boț Iulian să-i remită suma totală de 1.500 euro denunțătorului pentru ca acesta din urmă să își îndeplinească atribuțiunile de serviciu în direcția indicată de membrii grupului infracțional. În contextul menționat mai sus, inculpatul Pavel Dumitru a pretins pentru sine și pentru altă persoană câte 2.000 euro, sume pe care le-a primit printr-un intermediar, în considerarea influenței pe care a presupus că o avea asupra persoanelor care instrumentau cauza penală respectivă”, adaugă procurorii.

Sorin Muntean, șeful IPJ Timiș la momentul comiterii faptelor, este cercetat acum pentru constituire de grup infracțional organizat, luare de mită, instigare la dare de mită (două infracțiuni) și favorizarea făptuitorului.

Dumitru Pavel, șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, este cercetat pentru constituire de grup infracțional organizat, luare de mită, trafic de influență și complicitate la luare de mită.

Iulian Boț zis Viscol este cercetat pentru constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată, dare de mită (patru infracțiuni) și cumpărare de influență (două infracțiuni).

Avocatul Marin Bîlc este cercetat pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență (două infracțiuni), instigare la dare de mită (două infracțiuni) și favorizarea făptuitorului.

Sorin Muntean, Dumitru Pavel, dar și Iulian Boț urmează să fie prezentați magistraților de la Curtea de Apel cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Avocatul Marin Bîlc a fost plasat sub control judiciar.

UPDATE. Fostul șef al IPJ Timiș, arestat pentru 30 de zile, alături de liderul romilor din Lugoj care i-a dat șpagă. Dumitru Pavel a fost arestat la domiciliu.

După ore întregi în care avocații celor trei precum și procurorul au prezentat argumente în fata instanței și după deliberări, magistrații Curții de Apel Timiș au decis, marți seara, arestarea pentru 30 de zile a fostului șef IPJ Timiș, Sorin Muntean, acuzat că a luat mită, dar și a liderului romilor din Lugoj, Iulian Boț zis Viscol. Muntean se afla deja sub control judiciar într-un alt dosar de corupție și era de așteptat să fie arestat.

Totodată, pentru Dumitru Pavel, șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, magistrații au dispus măsura arestului la domiciliu.

Articole pe aceeași temă:

Politistii din IPJ Timis, dar si barbatul din Lugoj care le-ar fi dat spaga, retinuti pentru 24 de ore

Descinderi DNA la Inspectoratul de Politie al Judetului Timis intr-un dosar de coruptie11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor