Sociolog din Timisoara: Criza refugiatilor a fost una planificata, este controlata si cred ca este voita

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
47Comentarii
Sociolog din Timisoara: Criza refugiatilor a fost una planificata, este controlata si cred ca este voita
© Foto: Reuters
Problema refugiaţilor este din ce în ce mai acută şi din ce în ce mai aproape de România. La Lunga şi Stamora Moraviţa se instalează corturi pentru refugiaţi, iar oamenii nu ştiu cum să gestioneze această problemă, cum să-i primească pe migranţi şi cum să se comporte cu ei. Un doctorand din Timişoara, care-şi face lucrarea chiar pe subiectul migranţilor, consideră că tot acest flux de refugiati face parte dintr-o strategie de “distrugere a identităţii europene”.

Beniamin Lup, preşedintele Asociaţiei WorldTeach din Timişoara, este doctorand la Sociologie, iar lucrarea sa tratează tocmai acest subiect, al migraţiei.

“Din perspectivă sociologică, migrația este un fenomen normal. Pe tot parcursul istoriei s-au format fluxuri migratorii, din motive dintre cele mai diverse: războaie, foamete, calamități naturale, prigoană religioasă, persecuție pe motive etnice, boli necruțătoare sau pur și simplu dorința după un câștig mai bun. Refugiații au fost întotdeauna o categorie socială care și-a căutat scăparea dintr-o situație de criză, într-un loc sigur și mai liniștit. Situația de astăzi nu se aseamănă însă cu nimic cu fluxurile migratorii cunoscute. Iată, astăzi, oameni care migrează din Siria sau alte țări în care religia majoritară este Islamul. Majoritatea sunt bărbați, cu vârste cuprinse între 24 și 40 de ani, îmbrăcați bine, folosind tehnologie elaborată și posedând carduri de credit. Deosebit de violenți, unii dintre ei refuză ajutorul oferit de către țările europene în care ajung, solicitând tratament preferențial și condiții de viață la care populația locală nu a îndrăznit să spere”, spune Beniamin Lup.

Acesta aduce în prim-plan ipoteza conform căreia criza migranţilor a fost una planificată, versiune pusă de tapet şi de alte „voci”.

„Criza refugiaților a fost una planificată, este controlată și cred că este voită. Amplificată de unele fotografii care fac apel la sentimentalisme, modul în care este tratată criza aceasta dăunează atât Europei cât și lumii în ansamblul ei. Islamiști radicali, teroriști deosebit de periculoși urmăriți internațional până mai ieri, au reușit să pătrundă în Europa, să obțină identitate nouă și să primească ajutor (chiar involuntar) pentru a-și pune în aplicare planurile sângeroase. Este vorba doar de timp”, spune doctorandul din Timişoara.

Conform acestuia, „refugiații” nu provin din zonele de conflict, „nu sunt persecutați politic, nu sunt dintre cei care sunt decapitați pentru că au îmbrățișat credința Creștină. Sunt islamiști care refuză apa și mâncarea, obligând atât copiii cât și femeile din grupurile lor să refuze. În schimb distrug livezi și birouri, agresează localnici și strigă la unison „vrem drepturi!”.

“Colaborarea acestora cu autoritățile este deficitară, comportamentul și declarațiile lor fiind total nesincere. Nu au documente de identitate, însă au telefoane mobile performante. Refugiații reali, într-o criză reală, caută să își salveze viața, sunt recunoscători și apreciază orice ajutor venit din partea unor binevoitori. Nu așa se întâmplă în această situație”, mai spune Beniamin Lup.

lup doi

Beniamin Lup spune că traficul de migranți înflorește vizibil pe fondul acestei crize.

Comunitățile din țările prin care trec aceștia sunt vandalizate, iar cetățenii nativi sunt speriați. Autoritățile locale sunt luate prin surprindere, neputând a face față unei mișcări masive de migranți.

„Consider că întreg fluxul migrator la care asistăm face parte dintr-o strategie de islamizare a Europei, de distrugere a identității europene, a tradițiilor și valorilor Creștine pe care a fost fondată și a rezistat Europa vreme de milenii. Soluția? Cred că „refugiații’ ar trebui selectați atent. Unii au motive să primească statut de refugiați. Alții ar trebui trimiși în țările lor ca să își apere pământurile și tradițiile de ISIS. Ca români, avem datoria să ne apărăm tradițiile și demnitatea, cultura și pământul strămoșesc. Avem grupuri minoritare pe care nu reușim să le integrăm social și economic. Avem spitale și școli care trebuie renovate. Avem priorități urgente care nu mai pot aștepta mult și care trebuie abordate imediat.
Ocupându-ne de România și românii noștri, vom descoperi că până și criza refugiaților va trece”, spune dr. Beniamin Lup, Sociologie, președinte WorldTeach.

Refugiații, atrași de mirajul Europei

Mariana Petersel, cea care se ocupă de refugiații minori la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timișoara, fondatoarea Asociaţiei Generaţie Tânără, este de părere că pentru refugiaţi există mirajul Occidentului.

“Sunt tot felul de păreri, dar democraţia ne obligă să acceptăm părerile fiecăruia, că fiecare este liber să spună ceea ce doreşte. Chiar lucrez şi vreau să vă spun că poate, acum, în final, se va trezi lumea aceasta că ne aflăm în faţa unui trafic de oameni pentru obţinere de câştiguri şi că da, poate să fie un interes desebit de a duce aceşti oameni spre Occident, dar astăzi eu nu pot să vă dau o expertiză corectă, pentru că nu am ieşit din România în această perioadă, eu nu am reuşit să stau de vorbă cu nimeni, decât cu solicitanţii noştri de azil, minori, care toţi sunt chitiţi să ajungă în Occident, pentru că Occidentul va fi lapte şi miere. Dacă ne întoarcem la perioadele comuniste ale României şi ne gândim cum fugeau tinerii noştri la timpul acela din ţară pot să spun că mirajul Occidentului a existat tot timpul, pentru unii şi pentru alţii”, spune Mariana Petersel.

 

Alte articole pe aceeași temă:

Comisia Europeana propune Romaniei sa gazduiasca peste 6.000 de refugiati

Statele UE trebuie sa distribuie 120.000 de refugiati, Ungaria primeste critici si inca 7 milioane de euro!

 47Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor