Sindicatele avertizeaza: trecerea contributiilor sociale la angajat va scadea semnificativ veniturile obtinute

De Marcel Hoster
3Comentarii
Sindicatele avertizeaza: trecerea contributiilor sociale la angajat va scadea semnificativ veniturile obtinute
Reprezentanţii din Timiş ai Blocului Naţional Sindical cheamă populaţia la acţiune împotriva deciziei Guvernului de a transfera întreaga sarcină fiscală a salariilor în „spinarea” angajaţilor, ceea ce va duce la scăderea veniturilor, dar şi la alte probleme. Deocamdată a fost lansată o petiţie online, dar nu este exclusă şi demararea grevelor.

Guvernul PSD a decis ca de la 1 ianuarie 2018 întreaga sarcină legată de plata contribuţiilor sociale aferente salariilor să treacă în sarcina angajaţilor, angajatorii urmând să se scape de această povară. Pentru majoritatea oamenilor, mai ales cei din sectorul privat, aceasta va însemna o scădere semnificativă a veniturilor. Reprezentanţii din Timiş ai Blocului Naţional Sindical, una dintre cele mai mari uniuni din domeniu pe plan naţional, doresc să atragă atenţia populaţiei asupra problemei şi doresc eliminarea acestei măsuri.

Victor Stan, şeful BNS Timiş, spune că trecerea contribuţiilor sociale în sarcina angajatului va duce la scăderea veniturilor.

„Suntem singura confederaţie sindicală care a luat atitudine împotriva intenţiei de a transfera aceste contribuţii la salariat. Noi suntem o organizaţie apolitică. Atitudinea noastră este una constructivă, vrem să arătăm în ce primejdie pot ajunge fondurile de pensii, cele sociale. Se spune că se va mări salariul minim la 1750 de lei, este de fapt un minus de 17 lei la net. La 1450 de lei brut rămâneai cu 979 de lei net, la majorarea salariului plus trecerea contribuţiilor la salariat, vor ajunge la 45%, salariul va scădea. Se spune că se vor mări salariile în mediul bugetar, de fapt nu se va mări, ci vor scădea. Problemele vor fi mai ales în mediul privat, patronii nu sunt obligaţi să mărească. Ce se va întâmpla cu cei care au de la 1450 la 1750, salariile se vor aplatiza şi veniturile lunare vor scădea. Cum pot eu să constrâng angajatorul, dacă ei nu vor să mărească va fi o mare problemă. Salariile vor scădea drastic în mediul privat”, spune Stan.

El atrage atenţia asupra unei alte mari probleme, anume faptul că reţinerea banilor fără virarea acestora către fondurile corespunzătoare nu va mai fi pedepsită ca şi până acum, nu va mai fi caz penal. Şi după trecerea plăţilor sociale din salarii exclusiv în sarcina angajaţilor reţinerea şi virarea banilor se va face tot de către angajator. Doar că nimeni nu e sigur că acei bani chiar vor fi viraţi unde trebuie.

„Dacă se reţin banii dar nu se plătesc mai departe, acestea nu vor mai fi cazuri penale, aşa a decis Curtea Constituţională. Angajatorii care ştiu asta cum vor reacţiona? Vor plăti sau nu? Dacă nu le virează ce se întâmplă, asiguratul nu este asigurat. Te duci la spital afli că nu eşti asigurat, te duci la pensii şi afli că nu e plătită contribuţia. Noi vorbim de asigurări de stat, pensia minimă obligatorie, aici nu ca în America”, a mai declarat Stan.

În nicio ţară europeană contribuţiile nu sunt plătite doar de către angajat, mai mult, sunt ţări unde cea mai mare parte a acestei sarcini fiscale aparţine angajatorului. Deocamdată BNS adună semnături pentru a putea cere eliminarea introducerii acestei noi prevederi. Iar măsura aleasă este o petiţie online, cel puţin deocamdată. Fiecare cetăţean poate semna această petiţie pe internet, aici.

„Noi ne dorim să sensibilizăm opinia publică, am lansat această petiţie online, pentru a putea să blocăm această iniţiativă guvernamentală pe care o considerăm neadecvată.”, a mai subliniat Victor Stan.

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor