Sinagoga din Fabric, inchisa de 33 de ani, va intra in circuitul cultural al orasului

De Roxana Deaconescu
4Comentarii
Sinagoga din Fabric, inchisa de 33 de ani, va intra in circuitul cultural al orasului
© foto: timisoreni.ro
Una dintre cele mai frumoase clădiri monument istoric din Fabric va trece printr-o transformare completă. Vorbim despre sinagoga din cartier, care are lacătul pe ea încă din anul 1985. Clădirea intră în administrarea primăriei, care vrea să o transforme în sală de spectacole.

Sinagoga din Fabric se va transforma într-un spațiu cultural neconvențional, după o reabilitare făcută de primărie. Lăcașul de cult a fost concesionat Teatrului Național, dar s-a decis recent ca primăria să preia administrarea.

Sinagoga, închisă încă din 1985, construită între anii 1895 și 1899, este una dintre clădirile emblematice din Timișoara, lovită rău de tot de intemperii și de nepăsare. A fost închisă în urmă cu 33 de ani, când numărul evreilor din oraș a scăzut considerabil, iar cheltuielile cu întreținerea sinagogii nu se mai justificau. Imobilul a fost vandalizat în repetate rânduri, iar trecerea timpului și-a lăsat amprenta pe ea. În anul 2009, Comunitatea evreilor a decis să cedeze sinagoga timp de 35 de ani Teatrului Național Timișoara. TNT ar fi trebuit ca în cinci ani să renoveze clădirea și să amenajeze acolo o sală de spectacole, cu condiția să nu fie prezentate niciodată spectacole care să lezeze comunitatea evreiască ori producții împotriva demnității umane sau producții obscene. Nu s-a schimbat nimic însă, așa că primăria a decis să intervină.

„Am avut o întâlnire trilaterală, cu viceprimarul Dan Diaconu și cu directorul TNT, Ada Hausvater, și am discutat despre viitorul sinagogii din Fabric. Aceasta va intra, cu acordul tuturor, în administrarea primăriei”, a declarat Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreiești din Timișoara.

Sinagoga este cuprinsă în Lista monumentelor istorice, sub codul TM-II-m-B-061126, fiind considerată un monument de importanță majoră pentru Timișoara. Viceprimarul Dan Diaconu crede că vechiul lăcaș de cult poate deveni unul dintre simbolurile orașului, mai ales în contextul Timișoara Capitală Culturală Europeană în 2021.

„Transformarea singagogii într-un spaţiu cultural ar permite completarea infrastructurii culturale a Timişoarei, păstrând intactă şi îmbunătăţind vizibilitatea moştenirii comunităţii. Am solicitat, ca oportunitate, după întâlniri cu Luciana Friedman, secretarul general al Federației Comunităților Evreiești, Eduard Kupferberg, și Ada Hausvater, managerul Teatrului Național, trecerea Sinagogii din Fabric în administrarea gratuită a Municipiului Timișoara pe o perioadă de 40 de ani. Acest demers ne-ar permite s-o reabilităm și s-o introducem în circuitul cultural, răspunzând și unui obiectiv din Strategia Culturală, acela de a crea o nouă sală de spectacole de dimensiuni mari. Proiectul tehnic este deja întocmit de TNT și am agreat că va fi pus la dispoziția primăriei”, ne-a explicat Diaconu.

Rămâne de văzut câți bani se vor găsi pentru acest obiectiv, după întocmirea bugetului orașului pe anul 2018.

Detaliile arhitecturale ale sinagogii din Fabric sunt specifice tradiției marilor sinagogi neologe contemporane, au un stil neo-maur și elemente de stil neo-renascentist italian. Clădirea a fost realizată după un proiect al arhitectului maghiar Lipót Baumhorn, același care a conceput și sinagogile neologe din Brașov și Seghedin. Lăcașul de cult a fost inaugurat în 3 septembrie 1899, moment la care au participat nume importante ale comunității din acea vreme, printre care rabinul dr. Jacob Singer, șeful comunității, Alex Kohn, și primarul orașului de atunci, Carol Telbisz.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor