Senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi: „Guvernul Dăncilă ne duce orbește înspre un dezastru previzibil pentru sectorul militar și industria de apărare”

9Comentarii
Senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi: „Guvernul Dăncilă ne duce orbește înspre un dezastru previzibil pentru sectorul militar și industria de apărare”
© foto: USR/Nicu Falcoi
Anul 2019 va fi încă unul al eșecurilor guvernării PSD pe multiple planuri, inclusiv în domeniul apărării, atenționează senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi, membru al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională a Senatului.

„Uitați-vă la ce preocupări au cei din PSD în acest moment și veți vedea că puțin le pasă lor de problemele reale ale țării și de faptul că vom plăti cu toții consecințele proastei lor guvernări. Grija cea mare de ieri a PSD-ului a fost să-l instaleze la șefia Senatului pe mercenarul Teodor Meleșcanu. Și vor continua așa, străduindu-se să ne dovedească, cu orice preț, că au încă majoritate. Tot de mercenari vor să se folosească și săptămâna viitoare, atunci când vor încerca să-și treacă guvernul prin Parlament. Nu veți vedea, însă, la acești indivizi atât de dornici de a rămâne la putere nici măcar o urmă de responsabilitate, un semn cât de mic că înțeleg și că le pasă de consecințele dezastruoase pentru țară ale proastei lor guvernări”, spune senatorul Nicu Fălcoi.

Vorbind despre domeniul Apărării, senatorul timișean este de părere că și în această privință situația se va înrăutăți și că această toamnă nu va fi de bun augur pentru Ministerul Apărării Naționale, fiindcă, avertizează senatorul Nicu Fălcoi, „guvernul Dăncilă și miniștrii care s-au perindat pe la minister au reușit să blocheze procesul de modernizare și înzestrare”.

„Anul 2019 va fi un an al eșecului și pentru Armată, care a fost transformată într-o scenă politică pentru PSD și într-o țintă a multor mașinațiuni puse la cale de Dragnea și continuate și în prezent. La acest final de an, MApN se va confrunta cel puțin cu trei mari probleme. Am vorbit despre ele în mai multe rânduri și consider că e de datoria mea să atenționez și acum asupra lor. Prima este eșecul total al pregătirii unei rectificări bugetare pentru Armată, ca să se mai remedieze măcar ceva din multele amânări din planul de modernizare. PSD a evitat sistematic organizarea unei dezbateri pe marginea cheltuielilor pentru apărare. A doua problemă o reprezintă tergiversarea tuturor activităților privind modernizarea și înzestrarea Armatei. Vom încheia acest an fără alte contracte majore și strategice pentru operaționalizarea capabilităților și fără niciun fel de perspectivă privind anul 2020. Iar a treia problemă – și probabil cea mai grea pentru Armată! – este eșecul privind resursa umană. Din 2012 încoace, MApN a avut doar rateuri privind atragerea resursei umane, iar deficitul de personal a devenit cronic. Situația aceasta afectează pe termen lung capacitatea de apărare, toate obiectivele noastre de modernizare și operaționalizare fiind afectate de lipsa unei strategii pentru atragerea resursei umane în domeniul militar”, punctează senatorul timișean.

Acesta spune și că, în pofida faptului că Apărarea este un domeniu de nișă, ale cărei probleme îi preocupă mai mult pe specialiști, este totuși foarte importantă înțelegerea problemelor cu care se confruntă și a implicațiilor lor, inclusiv în ce privește respectarea de către țara noastră a angajamentelor asumate față de partenerii noștri strategici:

„Lipsa banilor la buget pentru investiții în domeniul apărării va determina ca, nici în 2020, România să nu cheltuiască 2% din PIB pentru apărare, așa cum ne-am angajat. Nu știu dacă doamna Dăncilă poate pricepe consecințele acestor lucruri. Fapt e că guvernul în fruntea căruia dumneaei a fost pusă ne duce orbește înspre un dezastru previzibil pentru sectorul militar și industria de apărare. Prin măsurile pe care mai degrabă nu le-a luat decât le-a luat, PSD condamnă Armata la declin și subdezvoltare și pune pe butuci sistemul național de apărare. Iar această perspectivă sumbră este una care ar trebui să ne îngrijoreze pe toți, inclusiv pe responsabilii din PSD. Judecând, însă, după ce am văzut în acești trei ani de guvernare socialistă, sunt convins că vorbim la pereți”, conchide senatorul timișean.

(178107)9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor