Se pornesc rugile in Banat. Mai multe localitati in sarbatoare de Sfanta Maria

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
Se pornesc rugile in Banat. Mai multe localitati in sarbatoare de Sfanta Maria
© Se pornesc rugile in Banat. Mai multe localitati in sarbatoare de Sfanta Maria (foto: arhiva)
În Banat se pornesc rugile, chiar de Adormirea Maicii Domnului, în 15 august. Deşi în popor se spune că nu acum este momentul când se spune „La mulţi ani” celor cu numele de Maria, multe biserici din partea de vest a ţării poartă hramul Adormirea Maicii Domnului, aşadar în localităţile respective se pornesc rugile.

Ruga în Banat este o sărbătoare mare pentru localitate. Toţi se pregătesc cu săptămâni bune înainte, se încing cuptoarele, sfârâie sarmalele, iar carnea este deja în „cuctă”. Pe parcursul întregii zile, şi chiar şi în următoarea zi, se aşteaptă „goşti” – oaspeţi, fii ai satului, care vin acasă pentru a se întâlni cu rudele şi prietenii.

Sâmbătă se porneşte ruga la Lugoj, unde vor urca pe scenă nume mari ale folclorului românesc – Stana Izbaşa, Nicolaeta Voica şi alţii, la Făget, Măguri, Leucușești, Bârna, Hezeriș, Criciova, Berini, Mănăștiur, Folea, Oloșag, Coşava, Bucovăţ, Grabăț, Paniova, Poieni,Tomești Săceni, Beba Veche, Drinova, Cenei, Chișoda, Comloșu Mare, Luncanii de Jos, Denta, Dudeștii Vechi, Uliuc, Foeni, Giera, Ferendia, Alioș, Albina, Urseni, Blajova, Duboz, Ohaba Română, Cornești, Peciu Nou, Pesac, Capăt, Drăgoiești, Ficătar și Sârbova, Remetea, Crivobară și Vizma, Șag , Șandra, Teremia Mare, Puștiniș, Becicherecu Mic.

„Când a binevoit Hristos Dumnezeul nostru ca să ia pe Maica Sa la Sine, atunci cu trei zile mai înainte a făcut-o să cunoască, prin mijlocirea îngerului, mutarea sa cea de pe pământ. Căci Arhanghelul Gavriil, venind la dânsa, a zis: “Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeşte cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viaţa cea nemuritoare”, scrie doxologia.ro despre Adormirea Maicii Domnului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !