Se face expertiza la Castelul Huniade, care va dezvalui de ce de 11 ani se tot lucreaza si muzeul este tot inchis

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
7Comentarii
Se face expertiza la Castelul Huniade, care va dezvalui de ce de 11 ani se tot lucreaza si muzeul este tot inchis
© Foto: arhiva
Castelul Huniade este de mulți ani „pradă” lucrărilor și interzis vizitatorilor. S-au realizat lucrări, s-au întrerupt, au fost procese, a plouat în castel, s-au deschis și închis șantiere, nimeni nu mai știe numărul și natura problemelor. Pașii vizitatorilor nu s-au făcut auziți și nu se știe dacă se vor auzi până în 2021, când Capitala Culturală Europeană Timișoara ar trebui să aibă un Muzeu Național al Banatului care să primească turiștii. S-a reușit totuși un pas concret – demararea expertizei care să „spună” ce s-a făcut și ce nu s-a făcut în renovarea și consolidarea Castelului Huniade și care sunt pașii următori.

La Castelul Huniade (principalul sediu al Muzeului Național al Banatului) șantierul a început acum 11 ani. Consolidarea părții de nord-vest a Castelului Huniade a început în 2006. Finalul încă se… scrie. Reprezentanții Consiliului Județean Timiș, sub a căror aripă se află castelul, au spus de câteva luni că este nevoie de o expertiză, pentru a vedea ce lucrări s-au făcut, cum, unde s-a greșit, cine a fost în eroare și care sunt pașii următori în reabilitarea muzeului. Pe 16 august, CJ Timiș a semnat un contract cu firma Crist Proiect SRL, în valoare de 155.000 de lei, firmă care s-a angajat să prezinte expertiza în termen de 80 de zile. Vicepreședintele Consiliului Județean Timiș Roxana Iliescu a fost pe teren, la castel, pentru a vedea cum decurge expertiza. În luna noiembrie a acestui an ar trebui să aflăm rezultatele expertizei.

„Împreună cu arhitectul șef Loredana Pălălău, am fost la Muzeul Național al Banatului. Ne-am întâlnit cu directorul instituției, Claudiu Ilaș, și cu Mihai Mișca, coordonatorul echipei care a câștigat licitația privind efectuarea expertizei la Castelul Huniade. Mă aștept ca această echipă să realizeze importanța proiectului și să depună eforturi susținute în vederea realizării în termen cât mai scurt a acestei expertize. Castelul Huniade trebuie redat, după atâta vreme, timișenilor”, a scris vicepreședintele CJ Timiș, Roxana Iliescu, pe Facebook.

Lucrările de consolidare a aripii de nord-vest de la Castelul Huniade au început în 2006, pe un proiect finanțat din banii CJ Timiș cu 12 milioane de lei. Probleme au fost de la început, încă de la proiect. De-a lungul vremii, în zidurile clădirii au început să apară fisuri. Șantierul a fost oprit, a fost necesară refacerea documentației, constructorul a cerut mai mulți bani, iar oficialii județului nu au fost de acord. S-a ajuns în instanță, procesul a durat trei ani, așa că nu s-a mai lucrat nimic, cam până în 2010. În vara anului 2016 s-a iscat un adevărat scandal după ce s-a aflat că plouă în Sala Cavalerilor, iar artefactele au fost mutate.
CJ Timiș a renunțat, la finele lui 2014, la un proiect cu finanțare europeană pentru recondiționarea castelului, pentru că nu erau gata lucrările de consolidare. Ar trebui să se treacă la faza următoare a lucrării, cea de reabilitare. După expertiză, care ar trebui să fie gata în luna noiembrie.

TION: Doua receptii ratate pentru Castelul Huniade
Lucrările de la Castelul Huniade nu pot fi recepționate. A fost ratată și cea de-a doua recepție, pentru că nu s-a întrunit comisia. Șantierul pentru consolidarea castelului are în spate o adevărată istorie. Cea de-a doua recepție a lucrărilor de la Huniade ar fi trebuit să aibă loc în 20 ianuari...
Tion: Dupa 10 ani, lucrarile de consolidare de la Castelul Huniade intra pe ultima suta de metri
Castelul Huniade din Timișoara (Muzeul Național al Banatului) este tot în lucrări de vreo 10 ani. Acestea au fost întrerupte și acum se reiau și se vor și finaliza până la final de an. Va fi demarat și un nou proiect de reabilitare. În luna decembrie a acestui an se va finaliza consolidarea aripi...7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor